Linkovi

Britni Grajner doputovala u SAD


Fotografija Britni Grajner iz aviona, pre poletanja za SAD (AP)
Fotografija Britni Grajner iz aviona, pre poletanja za SAD (AP)

VAŠINGTON–Američka košarkašica Britni Grajner vratila se u SAD posle 10 meseci provedenih u zatvoru u Rusiji. Viđena je kako izlazi iz aviona koji je sleteo u bazu San Antonio Leklend u Teksasu.

Posle mukotrpnih pregovora sa Moskvom, administraciji predsednika Džoa Bajdena je postalo jasno da je suočena sa teškim izborom – da zameni ozloglašenog ruskog trgovca oružjem Viktora Buta za američku košarkašku zvezdu Britni Granjer ili da ne dobije ništa.

Iz sporazuma je isključen još jedan američki pritvorenik, Pol Vilan, koji je za CNN telefonom rekao da je "jako razočaran" što više nije učinjeno da se obezbedi i njegovo oslobađanje.

Razmena zatvorenika u četvrtak, koju je lično odobrio Bajden, obavljena je u proteklih 48 sati, rekli su američki zvaničnici. Grajner je poslata iz ruske kaznene kolonije u Moskvu, a zatim na aerodrom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U Abu Dabi je privatnim avionom iz Vašigtona stigao Viktor But.

Njih dvoje se, na snimku koji je objavila ruska agencija TASS, može videti kako prolaze jedno pored drugog na pisti na putu do aviona koji će ih odvesti kući. Grajner obučena u crvenu jaknu i tamne pantalone, bila je okrenuta leđima kameri. But koga zovu i „trgovac smrću“, zagrlio je ruskog zvaničnika koji ga je pozdravio i široko se osmehnuo dok su ga odvodili.

Razmena zatvorenika Viktora Buta za Britni Grajner
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Brutalnih 10 meseci koje je Grajner provela u zatočeništvu okončano je nakon meseci pregovora između SAD i Rusije, komplikovanih ruskom invazijom na Ukrajinu i pogoršanjem odnosa SAD i Rusije na najgori nivo od Hladnog rata.

Bajden je lično pažljivo pratio pregovore, i nedavno doneo odluku da pomiluje Buta, kako bi se razmena obavila.

U zajedničkom saopštenju UAE i Saudijske Arabije navodi se da su predsednik UAE i saudijski prestolonaslednik vodili posredničke napore koji su obezbedili oslobađanje Britni Grajner. Ali sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer odbacila je ideju o bilo kakvoj posredničkoj ulozi, a američki zvaničnici su izrazili zahvalnost samo što su UAE obezbedili „važnu tranzitnu lokaciju za olakšavanje razmene“.

Američki zvaničnici su vršili pritisak na oslobađanje i Grajner i Vilana, bivšeg američkog marinca koji je bio optužen pod optužbama za, kako je Vašington nazvao "lažnu" špijunažu, i predložili su više opcija koje bi ga uključile u razmenu zatvorenika, rekao je zvaničnik Bajdenove administracije.

Ali Moskva je, rekao je zvaničnik, insistirala na drugačijem tretmanu Vilanovog slučaja.

"Ovo nije bio izbor kog Amerikanca vratiti kući", rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken na konferenciji za novinare sa ministrima spoljnih poslova Švedske i Finske. „Izbor je bio jedan ili nijedan".

Osetljivi pregovori

Iako se ne zna kako se vode ovi pregovori, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da razgovore sa Vašingtonom o potencijalnoj razmeni zarobljenika vode obaveštajne službe dve zemlje i da se nada da će biti uspešni.

Direktor CIA Vilijam Berns i šef ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin održali su razgovore u Turskoj u novembru - prvi javni sastanak od početka rata u Ukrajini.

Američki zvaničnici rekli su da su se uglavnom fokusirali na pitanja vezana za nuklearno oružje, ali da je Berns takođe pokrenuo slučajeve američkih zatočenika u Rusiji. Bilo je nejasno, međutim, da li je u tom trenutku postignut napredak po tom pitanju.

Zvaničnik iz UAE je rekao da su „zaista pomogli da se olakša razmena“, dodajući da su Putin i predsednik UAE šeik Muhamed bin Zajed al-Nahjan verovatno razgovarali o tome u sredu.

Opisujući boravak Grajner u ruskom zatvoru kao mesece „pakla“, Bajden je rekao da je razgovarao s njom i da će se ona vratiti u Sjedinjene Države u roku od 24 sata.

Britni Grajner je uhapšena uoči početka invazije na Ukrajinu, 17. februara, jer je sa sobom nosila kertridže sa uljem kanabisa.

Kasnije je osuđena za šverc droge i prebačena u jednu od najstrašnijih zatvorskih kolonija u Rusiji, gde su bivši zatvorenici opisali mučenje, teška premlaćivanja i uslove rada kao robove.

Grrajner je sada razmenjena za Buta, nekadašnjeg ruskog trgovca oružjem koji je osuđen u SAD i 10 godina bio u zatvoru.

Pol Vilan i dalje u ruskom pritvoru, što je njegova porodica nazvala "katastrofom". Međutim, američki zvaničnici su insistirali na tome da on neće biti zaboravljen i nastavljaju napore da obezbede njegovo oslobađanje.

XS
SM
MD
LG