Linkovi

Rusija proterala još 50 britanskih diplomata


Ambasador Velike Britanije u Rusiji Lori Bristou izlazi iz zgrade Ministarstva spoljnih poslova u Moskvi
Ambasador Velike Britanije u Rusiji Lori Bristou izlazi iz zgrade Ministarstva spoljnih poslova u Moskvi

Rusija je naredila Britaniji da smanji broj svog osoblja u Moskvi za još 50 diplomata i tehničkog osoblja. Kremlj je u petak naredio "neprijateljskim diplomatama" iz 23 zapadne zemlje da napuste Rusiju, a Britanija je bila među zemljama sa najviše diplomata.

Rusija je ranije proterala 60 američkih diplomata i zatvorila konzulat u Sankt Peterburgu. Sjedinjene Države su u četvrtak objavile da ne postoji opravdanje za rusko proterivanje američkih diplomata u znak odmazde.

Prošlog četvrtka, Bela kuća je izdala saopštenje u kojem piše da su akcije Moskve "znak daljeg pogoršanja" odnosa između SAD i Rusije.

"Proterivanje neprijavljenih ruskih obaveštajnih oficira iz Sjedinjenih Država i više od dva tuceta partnerskih zemalja i NATO saveznika ranije ove nedelje bio je prikladan odgovor na ruski napad na tlu Ujedinjenog Kraljevstva. Ruski odgovor nije nepredviđen i Sjedinjene Države će se pozabaviti njime", kaže se u saopštenju.

Državna podsekretarka za javnu diplomatiju i odnose s javnošću, Heder Nauert takođe je kritikovala akcije Moskve koje je ranije istog dana najavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Rusija ne bi trebalo da se ponaša kao žrtva", dodala je portparolka Stejt departmenta, naglašavajući da su jedina prava žrtva oni koji su otrovani oslobađanjem nervnog agensa 4. marta u britanskom gradu Salsberiju.

Arhiva - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovara sa novinarima.
Arhiva - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovara sa novinarima.

Odmazda

Lavrov je najavio proterivanje 60 američkih diplomata kao odgovor na nalog Vašingtona da zemlju napusti isti broj ruskih izaslanika.

Rusija takođe zatvara konzulat SAD u Sankt Peterburgu, naredivši obustavljanje poslova u roku od dva dana.

"Jasno je iz liste koja nam je dostavljena da Ruska Federacija nije zainteresovana za dijalog po temama koje se tiču dve zemlje", rekla je Nauert novinarima na brifingu za novinare u četvrtak u Stejt departmentu. "Zadržavamo pravo da odgovorimo".

Sjedinjene Države, zajedno sa više od dva tuceta drugih zemalja, povukle su akreditive ruskih diplomata koji su optuženi da su radili kao špijuni, nakon što je Moskva okrivljena za napad nervnim agensom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegovu kćerku, Juliju, ranije ovog meseca u Salsberiju.

"Sjedinjene Države su bolje sa manje ruskih špijuna", rekla je Nauert novinarima tokom brifinga u Stejt departmentu u četvrtak.

Svi Amerikanci koji su proglašeni za nepoželjne osobe - 58 diplomata u Moskvi i dva zvaničnika konzulata u Jekaterinburgu - treba da napuste Rusiju do 5. aprila.

Takođe se očekuje da Rusija izbaci diplomate iz drugih zemalja koje su preuzele akcije protiv nje.

Moskva negira odgovornost za napad nervnim agensom. Tvrdi da je napad izvela britanska obaveštajna služba kako bi učinila da Rusija izgleda loše. Britanija odbacuje te optužbe.

Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp i ruski predsednik Vladimir Putin razgovaraju tokom foto sesije na samtipu APEC-a u Danangu, Vietnam.
Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp i ruski predsednik Vladimir Putin razgovaraju tokom foto sesije na samtipu APEC-a u Danangu, Vietnam.

Poziv na dijalog

Izražavajući zabrinutost zbog pogoršanja odnosa između dve nuklearne sile, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, pozvao je Vašington i Moskvu da diskutuju o razlikama.

"Tokom Hladnog rata postojali su mehanizmi komunikacije i kontrole kako bi se izbegla eskalacija incidenata i kako bi se obezbedilo da se stvari ne otrgnu kontroli kada porastu tenzije. Ti mehanizmi su demontirani", rekao je Gutereš novinarima. "Verujem da su mehanizmi te vrste ponovo potrebni".

Američki ambasador u Rusiji, Džon Hantsman, koji je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova u četvrtak, rekao je za Glas Amerike da je "naša želja, naravno, da se održi dijalog po pitanjima koja nas se tiču najviše. Teme poput strategijske stabilnosti i kontrole naoružanja nisu samo američko-ruski set pitanja, već imaju uticaj na stabilnost i dobrobit čitavog globusa".

Britanska premijerka Tereza Mej, u ovonedeljnom telefonskom razgovoru sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, pohvalila je "vrlo oštar odgovor" Vašingtona po pitanju trovanja.

Bela kuća je saopštila da su se "oboje lidera složili oko važnosti demontaže ruske špijunske mreže u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama kako bi se umanjile ruske tajne aktivnosti i izbegli budući napadi hemijskim oružjem na tlu neke od zemalja".

Vozila hitnih službi parkirana iza paba koji su posetili bivši ruski obaveštajac Sergej Skripal i njegova kćerka Julija pre nego što su otrovani i koji je ostao zatvoren, u Selsberiju, Britanija, 28. marta 2018.
Vozila hitnih službi parkirana iza paba koji su posetili bivši ruski obaveštajac Sergej Skripal i njegova kćerka Julija pre nego što su otrovani i koji je ostao zatvoren, u Selsberiju, Britanija, 28. marta 2018.

Poboljšanje stanja žrtava trovanja

U međuvremenu, stanje Julije Skripal "drastično je poboljšano" nakon napada nervnim agensom i ona više nije u kritičnom stanju, saopštila je doktorka Kristin Blanšard iz Oblasne bolnice u Salsberiju.

Sergej Skripal ostaje u kritičnom stanju, rekli su doktori.

Britanska policija saopštila je da veruje da su Skripali prvi kontakt sa otrovom imali na ulaznim vratima u njihov dom. Upozorili su da oni koji žive u susedstvu treba da nastave sa pretragama, ali da je rizik po javnost ostao nizak.

Margaret Bešir u Ujedinjenim nacijma i Džejmi Detmer u Moskvi učestvovali su u pisanju ovog izveštaja.

XS
SM
MD
LG