Linkovi

Bajden pozvao Putina da stane na put sajber kriminalcima


Predsednik Bajden govori o planovima za obnovu infrastrukture, 7. jula 2021.
Predsednik Bajden govori o planovima za obnovu infrastrukture, 7. jula 2021.

Predsednik Džo Bajden rekao je u telefonskom razgovoru ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da mora da "preduzme korake" protiv sajberkriminalaca koji su aktivni u njegovoj zemlji, i da SAD "zadržavaju pravo da brane svoje građane i ključnu infrastrukturu", saopšteno je iz Bele kuće.

Telefonski razgovor je vođen manje od mesec dana pošto su se dvojica lidera sastala u Ženevi, kada je Bajden upozorio na stalnu pretnju sajber napada koja dolazi iz Rusije. Novi hakerski napad povezan sa grupom REvil, čija je baza u Rusiji, izazvao je velike poremećaje prošlog vikenda, koji su uticali na više od 1.500 kompanija.

Veoma sam mu jasno stavio na znanje da SAD očekuju da kada hakerske operacije iznuđivanja novca poteknu sa tla Rusije, i kad država nema veze sa njima, očekujemo da reaguju ako im damo dovoljno informacija o tome ko stoji iza napada", rekao je Bajden u razgovoru sa novinarima pred skup posvećenom ekonomskoj konkurentnosti. Na pitanje da li će biti posledica odgovorio je potvrdno.

Bajdenov razgovor sa Putinom pokazuje i do koje se mere pretnja hakerskih ucena kriminalnih bandi pretvorila u urgentni izazov za Belu kuću u domenu nacionalne bezbednosti, i nagoveštava da je administracija možda priznala da ranija upozorenja Putinu nisu uspela da dovedu do smanjenja kriminalnih aktivnosti koje pogađaju biznise širom sveta.

U saopštenju Bele kuće o jednočasovnom razgovoru, ističe se i američko-ruski dogovor koji će omogućiti dolazak humanitarne pomoći u Siriju. Dve teme razgovora pokazuju da, iako Bajden želi da zauzme čvrst stav prema Rusiji zbog hakovanja, postoji i želja da se izbegne jačanje tenzija dok administracija od Rusije očekuje da sarađuje, ili se bar ne meša, u američke aktivnosti u drugim oblastima, među kojima su Sirija, povlačenje iz Avganistana i klimatske promene.

Bajden je rekao novinarima da su SAD i Rusija uspostavile "sredstva komunikacije na redovnoj osnovi da bi mogle da komuniciraju jedna sa drugom svaki put kada jedna od njih pomisli da se nešto događa u drugoj zemlji što utiče na njihovu zemlju. Prošlo je dobro, optimista sam."

Kako je saopšteno iz Kremlja, "Putin je primetio da uprkos spremnosti ruske strane da zajednički zaustavi kriminalne aktivnosti u sferi informacija, američke agencije tokom prošlog meseca nisu iznosile takve zahteve."

Takođe je rečeno da su dvojica lidera naglasila potrebu za saradnjom u sferi sajber bezbednosti, za koju je rečeno da mora da bude "trajna, profesionalna, ne-politizovana i da se odvija kroz posebne kanale komunikacije, uz poštovanje međunarodnog prava."

U saopštenju Kremlja takođe se navodi da su Bajden i Putin razgovarali o situaciji u Siriji, "sa posebnim naglaskom na humanitarne aspekte" i "pozitivno ocenili saradnju Rusije i SAD po tom pitanju, kao i u Savetu bezbednosti UN."

XS
SM
MD
LG