Linkovi

Uprkos nastojanjima SAD, samit SAD-ASEAN bez osude Rusije


Despite US Nudging, No Condemnation of Russia in US-ASEAN Summit
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Uprkos apelovanju američkog predsednika Džoa Bajdena da zemlje jugoistočne Azije zauzmu čvršći stav po pitanju rata u Ukrajini, specijalni samit SAD-ASEAN završen je u petak bez osude ruske invazije na Ukrajinu, što je znak geopolitičkih složenosti u regionu dok administracija nastoji da se proširi koalicija protiv Moskve izvan Evrope.

"Što se tiče Ukrajine, kao i svih naroda, nastavljamo da potvrđujemo naše poštovanje suvereniteta, političke nezavisnosti i teritorijalnog integriteta", navodi se u saopštenju samita, praćenom pozivima na hitan prekid neprijateljstava i poštovanje povelje UN i međunarodnog prava.

Udruženje nacija Jugoistočne Azije (ASEAN) izbeglo je javnu kritiku invazije ruskog predsednika Vladimira Putina. ASEAN funkcioniše konsenzusom, a pogledi na situaciju sa Ukrajinom se razlikuju unutar bloka, koji uključuje zemlje sa dubokim ekonomskim i vojnim odnosima sa Moskvom — kao što su Mjanmar, Vijetnam i Laos, ali i Singapur, koji je jedini u grupi uveo sankcije Rusiji zbog invazije. Drugi, uključujući Indoneziju, Maleziju i Tajland, teže neutralnosti.

U svom obraćanju na samitu, Bajden uopšte nije pomenuo invaziju na Ukrajinu. "Indo-Pacifik koji je slobodan i otvoren, stabilan i prosperitetan, otporan i bezbedan je ono što svi tražimo", rekao je on, misleći na strategiju svoje administracije koja je usmerena na odgovor na izazove koje predstavljaju sve veći ekonomski uticaj i vojska Kine. ambicije u regionu.

Administracija razume da su zemlje ASEAN vitalni partneri u njenom regionalnom rivalstvu protiv Kine, rekla je Stejsi Godard, Mildred Lejn Kemper profesorka političkih nauka na Velsli koledžu. "Nije voljna da pogorša odnose zbog izjave o ruskoj agresiji", rekla je ona za Glas Amerike.

Čak i države sa slabijim vezama sa Moskvom vide ulogu Rusije kao regionalnog balansera. I kao i sa konkurencijom između SAD i Kine, oni bi radije želeli da njihovi interesi ne budu oštećeni konkurencijom između velikih sila.

"U osnovi, većina zemalja ASEAN-a na invaziju gleda kaoa na daleku zbog čega ne vredi zauzimati stav", rekao je za Glas Amerike Brajan Harding, stručnjak za jugoistočnu Aziju pri američkom Institutu za mir.

Pritisak iza zatvorenih vrata

Američki zvaničnici su istakli da je Ukrajina visoko na dnevnom redu samita. Ali ti razgovori nisu objavljeni u javnosti.

"Ne pozivate osam gostiju da lete preko pola sveta da bi im bilo neprijatno pred gomilom kamera", rekao je Gregori Poling, viši saradnik za jugoistočnu Aziju u Centru za strateške i međunarodne studije.

Poling je za Glas Amerike rekao da je saopštenje bilo snažnije od ranijih izjava ministara spoljnih poslova ASEAN-a o Ukrajini, od kojih nijedna nije uključivala izraz o "poštovanju suvereniteta, političke nezavisnosti i teritorijalnog integriteta", za koje je rekao da su implicitne osude ruske invazije.

Međutim, Sarang Šidore, direktor studija na Kvinsi institutu za odgovornu državu, tvrdi da Bajdenov ustupak Rusiji sa ASEAN-om pokazuje da njegovo uokvirivanje globalne bitke između "demokratija protiv autokratija" nailazi na odziv kod malo koga u regionu. SAD bi trebalo da prošire svoj uticaj "kroz samouverenu geoekonomsku strategiju umesto da pokušavaju da geopolitički isključe druge igrače", rekao je Šidore za Glas Amerike.

SAD ne nude pristup tržištu putem sporazuma o slobodnoj trgovini, što mnogi u regionu žele.

Gard Indonezije pred G-20

"Nadamo se da ćemo videti da se rat u Ukrajini zaustavi što je pre moguće i (da) damo šansu mirnom rešavanju sukoba da uspe", rekao je u petak indonežanski ministar spoljnih poslova Retno Marsudi, ne pominjući Rusiju.

Indonežanski predsednik Džoko Vidodo, rotirajući predsednik Grupe 20 (G-20) — grupacije najvećih svetskih ekonomija — odoleo je pritiscima da se Putin isključi sa samita u novembru kojem bi trebalo da bude domaćin na Baliju, uprkos pretnji bojkotom koji je stigao od Bajdena i drugih zapadnih lidera.

Džen Psaki, odlazeća sekretarka za štampu Bele kuće, odbila je da odgovori na pitanje Glasa Amerike o tome da li je Bajden pritiskao Vidoda da povuče poziv Putinu, ponovivši samo da Bajden ostaje pri svom stavu da samit G-20 "ne bi trebalo da bude kao inače".

XS
SM
MD
LG