Linkovi

Protesti se šire po Iranu, američke sankcije zvaničnicima policije za moral


Protesti zbog smrti Mahse Amini u centru Teherana, 21. septembra 2022.
Protesti zbog smrti Mahse Amini u centru Teherana, 21. septembra 2022.

Najmanje devetoro ljudi je ubijeno u sukobima iranskih snaga bezbednosti i demonstranata ogorčenih zbog smrti 22-godišnje devojke, koju je uhapsila policija za moral zbog nepropisnog nošenja hidžaba, prema podacima agencije Asošijeted pres. Nasilje je izbilo tokom vikenda.

Ovo su najveći neredi u Iranu u proteklih nekoliko godina. Demonstranti u više od deset gradova - koji su gnevni zbog socijalne represije i sve brojnijih kriza u zemlji - nastavljaju da ulaze u okršaje sa policijom, vojskom i paravojnim snagama.

Najveći telekom operater u Iranu je u četvrtak ponovo blokirao pristup internetu na mobilnim telefonima, da bi sprečio širenje protesta, navodi Netbloks, brupa koja prati pristup internetu i kaže da su u pitanju najozbiljnije restrikcije od 2019. godine.

Voditelj na iranskoj državnoj televiziji u četvrtak je izjavio da bi broj žrtava masovnih protesta mogao da iznosi čak 17, iako nije naveo izvor te informacije.

"Nažalost, 17 osoba i policajaca prisutnih na mestu događaja su izgubili život", rekao je voditelj dodajući da će zvanični podaci biti kasnije objavljeni.

Žene drže fotografije Iranke Mahse Amini na protestu ispred generalnog konzulata u Istanbulu, 21. septembra 2022.
Žene drže fotografije Iranke Mahse Amini na protestu ispred generalnog konzulata u Istanbulu, 21. septembra 2022.

U zemlji u kojoj država kontroliše radio i TV stanice, a novinari se redovno suočavaju sa pretnjom hapšenja, paravojna Revolucionarna garda pozvala je u četvrtak sudove da gone "sve koji šire lažne vesti i glasine" o neredima na društvenim mrežama. Masovni problemi sa pristupom aplikacijama Instagram i WhatsApp, koje koriste demonstranti, nastavili su se u četvrtak.

Demonstracije u Iranu su započele kao emotivni izliv besa zbog smrti Mahse Amini, devojke koju je privela policija za javni moral zato što je navodno prekršila striktni kodeks oblačenja za žene. Sjedinjene Države, Evropska unija i Ujedinjene nacije su oštro osudile Iran zbog njene smrti.

Policija navodi da je devojka umrla od srčanog udara i da nije bila maltretirana u pritvoru, ali je njena porodica dovela u pitanje tu verziju događaja. Nezavisni eksperti povezani sa Ujedinjenim nacijama saopštili su u četvrtak da izveštaji pokazuju da ju je policija za moral teško pretukla, iako nisu dostavljeni dokazi za te tvrdnje.

Protesti su tokom proteklih pet dana prerasli u otvoreno protivljenje vladi. Žene skidaju i pale hidžabe na ulicama, koje moraju da nose po državnim propisima, a Iranci pozivaju na ukidanje same Islamske republike.

“Smrt diktatoru!” je čest slogan koji se čuje na protestima.

Demonstracije su uzdrmale univerzitetske kampuse u Teheranu i zapadne gradove kao što je Kermanšah. Iako su masovni, neredi su po svemu sudeći odvojeni od ranije serije nacionalnih protesta koji su bili podstaknuti ekonomskim problemima.

Protestni pokret koji je izbio 2019. godine zbog rasta cena benzina mobilisao je masu radnika koji su izašli na ulice iranskih gradove. Stotine su ubijene kako su snage bezbednosti gušile protest, navode grupe za ljudska prava. Bilo je to najveće nasilje u Iranu od Islamske revolucije 1979. godine.

Iranski državni mediji ove nedelje su prijavili da su demonstracije održane u najmanje 13 gradova, uključujući glavni grad Teheran. Na video snimcima koji su objavljeni na internetu vide se snage bezbednosti kako koriste suzavac i vodene topove da rasteraju stotine demonstranata.

SAD uvode nove sankcije

Američki sekretarijat za finansije najavio je nove sankcije protiv sedam zvaničnika iranskih snaga bezbednosti i policije za moral, optužujući ih za kršenje prava žena, aktivista za građansko društvo i mirnih demonstranata.

Protesti u centru Teherana 21. septembra 2022.
Protesti u centru Teherana 21. septembra 2022.

Meta novih sankcija je šef ozloglašene iranske policije za javni moral, Mohamad Rostami Češmeh Gaći, i direktor policije za pokrajinu Tehran, Haž Ahmad Mirzei. Mirzei je navodno suspendovan posle protesta zbog smrti Mahse Amini.

Meta sankcija su takođe iranski ministar za obaveštajna pitanja, zamenik komandanta snaga Basiž, i još nekoliko komandanata iranskih oružanih snaga.

"Ti zvaničnici su na čelu organizacija koje rutinski primenjuju nasilje u gušenju mirnih demonstracija, protiv pripadnika iranskog građanskog društva, političkih disidenata, aktivita za ženska prava i članova iranske zajednice Bahai", navodi se u saopštenju Sekretarijata za finansije.

Sankcije znače zamrzavanje kompletne imovine tih zvaničnika u SAD i zabranu bilo kakvog poslovanja sa njima u SAD i inostranstvu.

XS
SM
MD
LG