Linkovi

Bela kuća: Rusija možda savetuje Iran kako da se odnosi prema demonstrantima


ARHIVA - Iranci na protestu zbog ubistva 22-ogoišnje Mahse Amini, pošto ju je uhapsila policija za moral, u Teheranu, 20. septembra 2022.
ARHIVA - Iranci na protestu zbog ubistva 22-ogoišnje Mahse Amini, pošto ju je uhapsila policija za moral, u Teheranu, 20. septembra 2022.

Sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer istakla je u sredu da Bajdenova administracija podržava narod Irana i da možda postoji saradnja između Irana i Rusije u suočavanju sa iranskim demonstrantima.

"Stojimo uz hrabre građane i hrabre žene Irana koje upravo sada demonstriraju kako bi osigurale svoja osnovna prava", rekao je Žan-Pjer novinarima.

Ona je rekla da su Sjedinjene Države "zabrinute da Moskva možda savetuje Teheran o najboljim praksama za suočavanje sa protestima, oslanjajući se na veliko iskustvo Rusije u suzbijanju otvorenih demonstracija".

Žan-Pjer je dodala da su dokazi da Iran pomaže Rusiji u ratu u Ukrajini "jasni i javni".

Ukrajina i njeni zapadni partneri, uključujući Sjedinjene Države, saopštili su da je dronove koje su ruske snage koristile za napad na Ukrajinu poslednjih nedelja isporučio Iran. Rusija je negirala da koristi iranske dronove, a Iran je negirao da ih je isporučio Rusiji.

"Iran i Rusija postaju sve bliži što su izolovaniji", rekla je Žan-Pjer. "Naša poruka Iranu je vrlo, vrlo jasna: prestanite da ubijate svoj narod i prestanite da šaljete oružje Rusiji da ubije Ukrajince".

Killer Drones, Human Rights Stall Hopes of Iran Nuclear Deal
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Na istom brifingu u sredu, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da Rusija i Iran rade zajedno na kršenju ljudskih i građanskih prava Iranaca i da ugroze živote Ukrajinaca.

"Sjedinjene Države stoje uz Iran — Iranke i sve građane Irana koji inspirišu svet svojom hrabrošću. Nastavićemo da preduzimamo akcije da nametnemo troškove onima koji vrše nasilje nad mirnim demonstrantima ili na drugi način pokušavaju da potisnu veoma osnovna prava".

Tekst je preuzet sa Persijskog serisa Glasa Amerike.
XS
SM
MD
LG