Linkovi

Iran: Vašington koristi proteste zbog smrti Mahse Amini za destabilizaciju zemlje


Demonstranti u Londonu drže fotografiju Mahse Amini, 22-godišnje žene koja je umrla posle hapšenja jer nije nosila hidžab kako propisuje "moralna policija"
Demonstranti u Londonu drže fotografiju Mahse Amini, 22-godišnje žene koja je umrla posle hapšenja jer nije nosila hidžab kako propisuje "moralna policija"

TEHERAN - Iran je optužio SAD da koriste proteste koji su izbili zbog smrti uhapšene mlade žene, i da time pokušavaju da destabilizuju zemlju. Teheran upozorava da to neće proći bez odgovora. U Iranu se i dalje odvijaju protesti zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je preminula nakon što je moralna policija uhapsila jer nije nosila hidžab kako je propisano.

Policija se obračunava sa demonstrantima širom zemlje, u najvećim protestima od 2019. godine.

Smrt Mahse Amini izazvala je međunarodnu pažnju i kritike na račun režima u Iranu. Teheran je optužio SAD da podržava demonstrante i želi da destabilizuje zemlju.

"Vašington uvek pokušava da oslabi stabilnost i sigurnost Irana, iako je u tome bio neuspešan", izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

Kanani je optužio lidere SAD i nekih evropskih zemalja da koriste tragičan incident i podržavaju demonstrante, i da istovremeno ignorišu "milione ljudi na ulicama koji podržavaju režim".

Nemačka je pozvala iranskog ambasadora u Berlinu na konsultacije, a rečeno je da će sa ostalim evropskim zemljama razmotriti i druge opcije kao odgovor na nerede u Iranu.

SAD su već uvele sancije iranskoj moralnoj policiji zbog načina na koji tretira žene u Iranu i optužbi da je odgovorna za smrt Mahse Amini.

Iran je pozvao na konsultacije britanskog i norveškog ambasadora zbog "mešanja i neprijateljskog medijskog izveštavanja o nemirima".

Prema navodima državne televizije u Iranu, do sada je na protestima poginula 41 osoba. Na društvenim mrežama objavljen je i snimak devojke koja na protestu vezuje kosu u rep i ne nosi hidžab, a za koju navode da je ubila policija na protestima zbog smrti Mahse Amini.

Devojka je identifikovana kao 20-godišnja Hadis Najafi.

Zvaničnici u Iranu nisu se oglašavali povodom ovog slučaja.

Predsednik Ebrahim Raisi izjavio je da je u Iranu omogućena sloboda izražavanja i naredio istragu o smrti Mahse Amini.

Na protestima glavnu ulogu imaju žene, koje skidaju hidžabe i spaljuju ih.

Iran je okrivio i kurdske disidente za umeštanost u proeste, posebno na severozapadu zemlje gde živi oko 10 miliona Kurda.

XS
SM
MD
LG