Linkovi

Postignut načelni dogovor o podizanju gornje granice zaduživanja


ARHIVA: Američki predsednik Džo Bajden i presedavajući Predstavničkim domom Kevin Mekarti tokom razgovora u Beloj kući (Foto: REUTERS/Leah Millis)
ARHIVA: Američki predsednik Džo Bajden i presedavajući Predstavničkim domom Kevin Mekarti tokom razgovora u Beloj kući (Foto: REUTERS/Leah Millis)

Američki predsednik Džo Bajden i presedavajući Predstavničkim domom Kevin Mekarti postigli su načelni dogovor o podizanju gornje granice zaduživanja u iznosu od 31 hiljadu 400 milijardi dolara.

"Predsedavajući Mekarti i ja postigli smo načelni dogovor o budžetu. Reč je o važnom iskoraku koji smanjuje potrošnju, a istovremeno štiti važne programe za zaposlene i razvija ekonomiju. Sporazum pruža zaštitu i ključne prioritete i zakonodavna postignuća demokrata u Kongresu", napisao je Bajden na društvenoj mreži Tviter.

Američki predsednik istakao je da sporazum predstavlja kompromis kojim nijedna od strana nije dobila sve što je želela.

"To je odgovornost koju sa sobom nosi vršenje vlasti. Sporazum je dobra vest za američki narod, jer sprečava katastrofalan razvoj događaja koji je mogao doprineti ekonomskoj recesiji, ugrožavanja penzionih računa i miliona izgubljenih radnih mesta. Tokom narednog dana naši pregovarački timovi finaliziraće zakonski tekst i sporazum će ići pred Predstavnički dom i Senat. Pozivam oba doma da što pre potvrde sporazum", istakao je Bajden.

Napredak je ostvaren nakon devedesetominutnog telefonskog razgovora Bajdena i Mekartija.

"Upravo sam završio razgovor sa predsednikom", objavio je tokom večeri republikanac Mekarti.

"Pošto je gubio vreme i mesecima odbijao da pregovara, došli smo do načelnog dogovora dostojnog američkog naroda. Pred nama je večeras još posla u pisanju zakona ", napisao je Mekarti.

On je poručio da očekuje da će taj proces biti okončan u nedelju. Nakon toga trebalo bi da sledi još jedan razgovor sa Bajdenom, dok bi glasanje o zakonu u Kongresu bilo održano u sredu.

Dogovor pregovarača, demokrata i republikanaca, omogućiće Sjedinjenim Državama da nastave da se zadužuju kako bi mogle da izmiruju finansijske obaveze.

Usaglašavanje stavova dve strane ostvareno je pre 5. juna kada je isticao poslednji rok.

Detalji dogovora još nisu poznati, ali su se pregovarači saglasili da ograniče potrošnju koja se ne odnosi na odbranu na nivo iz 2023. tokom naredne dve godine – u zamenu za povećanje gornje granice duga u istom periodu.

Republikanci koji kontrolišu Predstavnički dom zalagali su se za oštre rezove potrošnje, uključujući i pojedine programe pomoći građanima sa nižim zaradama. Takođe, tražili su i oduzimanje novčanih sredstava od američke Poreske službe.

Inače, odnos snaga u Kongresu je sledeći: Predstavnički dom kontrolišu republikanci sa 222 na prema 213 članova. U Senatu većinu imaju demokrate: broj članova je 51:49 u njihovu korist.

Agencija Fič rejtings stavila je savršeni AAA kredit Sjedinjenih Država na "pod nadzorom negativan", upozoravajući da je vlada u riziku od mogućeg sniženja rejtinga. Gornja granica duga je povećana 78 puta od 1960. godine, uključujući tri puta pod republikanskim predsednikom Donaldom Trampom.

Bez obzira na to, Fič je saopštio da "i dalje očekuje rešenje" u vezi sa trenutnom krizom povodom gornje granice duga i pregovora o budžetu.

Vlada je u januaru dostigla postojeći limit zaduživanja, ali je Sekretarijat za finansije od tada usvojio "vanredne mere" kako bi nastavio da plaća račune.

Bez dovoljno novih poreskih prihoda koji se ulivaju u državnu kasu prvih dana juna, vlada bi se tada suočila sa teškim izborom koje račune da plati.

Zvaničnici su upozorili da bi neizvršenje obaveza od strane Sjedinjenih Država, najveće globalne ekonomije, moglo da se pokaže katastrofalnim, uzburka svetska tržišta akcija, prinudi firme da otpuštaju radnike u SAD i ugrozi kreditnu sposobnost SAD, što bi rezultiralo višim kamatnim stopama za one koji pozajmljuju.

XS
SM
MD
LG