Linkovi

Sekretarka za finansije u Ukrajini istakla ekonomsku podršku SAD


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravlja američku sekretarku za finansije Dženet Jelen, usred ruskog napada u Kijevu, 27. februar, 2023. (Foto: Reuters/kancelarija predsednika Ukrajine)
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravlja američku sekretarku za finansije Dženet Jelen, usred ruskog napada u Kijevu, 27. februar, 2023. (Foto: Reuters/kancelarija predsednika Ukrajine)

Američka sekretarka za finansije Dženet Jelen izjavila je u ponedeljak da njena prva poseta Ukrajini naglašava posvećenost Vašingtona nastavku ekonomske podrške toj zemlji.

Jelen je posle razgovora sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom saopštila da su SAD obezbedile skoro 50 milijardi dolara bezbednosne, ekonomske i humanitarne pomoći i najavile još jedan paket od više milijardi dolara za jačanje ekonomije Ukrajine.

Šmihal je izrazio zahvalnost SAD-u na podršci i pozdravio Jelen kao "prijatelja Ukrajine". On je rekao da je budžetski deficit Ukrajine sada 38 milijardi dolara i da će SAD pružiti još 10 milijardi dolara pomoći do septembra.

Šmihal i Jelen takođe su razgovarali o sankcijama usmerenim na slabljenje ruske ekonomije, kao i o mogućnosti korišćenja zamrznutih sredstava Rusije za pomoć u ekonomskom oporavku Ukrajine.

Jelen je ponovila poruku predsednika Džoa Bajdena da će Vašington ostati uz Ukrajinu koliko god je potrebno. Ona je naglasila značaj borbe protiv korupcije, i pohvalila ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog zbog uvođenja mera za obezbeđivanje transparentnosti u tome kako se pomoć troši.

Američka zvaničnica je takođe posetila renoviranu školu čiji su prozori razneseni u eksploziji ruskog projektila u martu. Ona je takođe objavila dodatni transfer od 1,2 milijarde dolara, što je prva tranšu paketa pomoći od 10 milijardi dolara.

"Efikasna vlada neophodna je za sposobnost Ukrajine da reaguje na ruske napade i druge hitne slučajeve“, naglasila je Jelen. "Naša ekonomska podrška omogućava funkcionisanja osnovnih javnih usluga. Te usluge održavaju ekonomsku i socijalnu stabilnost u Ukrajini “.

Obraćajući se učenicima i nastavnicima škole, Jelen je rekla da oni pomažu da se "napiše istorija u zemlji koja je centralna sila u istoriji slobodnog sveta."

"Amerika stoji uz vas u ovoj borbi za slobodu, i mi ćemo biti uz vas i pomoći vam u obnovi".

Dženet Jelen je takođe razgovarala sa predsednikom Volodimirom Zelenskim i drugim visokim zvaničnicima, uključujući šefa Ukrajinske nacionalne banke.

Zelenski je u objavi na Telegramu posle sastanka sa Jelen naveo da je "neophodno da se pojačaju dodatne sankcije kako bi se Rusija lišila mogućnosti da finansira rat."

Jelen je takođe položila cveće na Zid sećanja posvećen poginulim vojnicima i sastala se sa ukrajinskim stručnjacima za uklanjanje nagaznih mina, čija je oprema finansirana iz američkih fondova.

XS
SM
MD
LG