Linkovi

Bajden vidi rizike veštačke inteligencije, traži da tehnološke kompanije osiguraju bezbednost proizvoda


Predsednik SAD Džo Bajden namešta mikrofon tokom sastanka sa Predsedničim savetom za nauku i tehnologiju, u Beloj kući, u Vašingtonu, 4. aprila 2023.
Predsednik SAD Džo Bajden namešta mikrofon tokom sastanka sa Predsedničim savetom za nauku i tehnologiju, u Beloj kući, u Vašingtonu, 4. aprila 2023.

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da ostaje da se vidi da li je veštačka inteligencija (AI) opasna, ali je naglasio da tehnološke kompanije imaju odgovornost da osiguraju da njihovi proizvodi budu bezbedni pre nego što ih objave u javnosti.

Bajden je savetnicima za nauku i tehnologiju rekao da veštačka inteligencija može da pomogne u rešavanju bolesti i klimatskih promena, ali je takođe važno da se pozabave potencijalnim rizicima za društvo, nacionalnu bezbednost i ekonomiju.

"Tehnološke kompanije imaju odgovornost, po mom mišljenju, da se uvere da su njihovi proizvodi bezbedni pre nego što ih objave u javnosti", rekao je on na početku sastanka Predsedničkog saveta za nauku i tehnologiju. Na pitanje da li je veštačka inteligencija opasna, rekao je:

"Ostaje da se vidi. Može da bude".

Bajden je govorio istog dana kada se njegov prethodnik, bivši predsednik Donald Tramp, predao u Njujorku zbog optužbi koje proizilaze iz istrage o tajnom novcu isplaćenom porno glumici.

Bajden je odbio da komentariše Trampove probleme sa zakonom, a demokratski stratezi kažu da će njegov fokus na upravljanje zemljom stvoriti politički povoljniju situaciju za njega, kada s druge strane ima svog bivšeg rivala, republikanca, koji se nosi sa svojim pravnim izazovima.

Predsednik je rekao da su društveni mediji već ilustrovali štetu koju moćna tehnologija može da učini, kada nema pravih zaštitnih mehanizama.

"U nedostatku zaštitnih mehanizama, vidimo uticaj na mentalno zdravlje i sliku o sebi i osećanja i beznađe, posebno među mladim ljudima", rekao je Bajden.

Ponovio je poziv Kongresu da usvoji dvostranački zakon o privatnosti kako bi se postavila ograničenja u vezi sa ličnim podacima koje tehnološke kompanije prikupljaju, zabranilo oglašavanje usmereno na decu i da bi se postavili prioriteti zdravlje i bezbednosti u razvoju proizvoda.

Akcije kompanija koje koriste veštačku inteligenciju naglo su pale pre Bajdenovog sastanka, mada je utorak bio dan kada su se na berzi rasprodavale i deonice drugih firmi.

Veštačka inteligencija postaje vruća tema za kreatore politike

Tehnološka etička grupa Centar za veštačku inteligenciju i digitalnu politiku zatražila je od Federalne trgovinske komisije SAD da spreči OpenAI da izdaje nova komercijalna izdanja GPT-4, koja je zadivila i zaprepastila korisnike svojim ljudskim sposobnostima da generiše pisane odgovore na zahteve.

Demokratski senator Kris Marfi pozvao je društvo da napravi pauzu dok se razmatraju posledice razvoja veštačke inteligencije.

Prošle godine je Bajdenova administracija objavila nacrt "Povelja o pravima" kako bi osigurala zaštitu prava korisnika dok tehnološke kompanije dizajniraju i razvijaju sisteme veštačke inteligencije.

XS
SM
MD
LG