Linkovi

Robotički ljubimci pružaju emotivnu podršku starima


Robotički pas CHiP može da uči trikove od svog vlasnika

Poznato je da kućni ljubimac pruža sreću i spokoj starijim ili osobama sa invaliditetom. U budućnosti će, međutim, ljubimac možda biti životinja robot koji uz pomoć veštačke inteligencije ostvaruje interakciju sa ljudima. Jedna britanska kompanija napravila je simpatične androide za koje tvrdi da će pružiti emotivnu podršku i uzajamnu interakciju.

Ova slatka životinja nije klasični kućni ljubimac. Njegovo ime je Miro – robot dizajniran da bude partner svom ljudskom biću. Njegov proizvođač, “Consequential Robotics” smatra da će mašina biti pogotovo korisna za starije ili osobe sa invaliditetom.

“Kao što vidite, ne možete tačno da odredite da li je to pas ili ovca ili krava ili neki hibrid. Ima partnerski efekat, tako da kada je uključen i u vašoj blizini daje vam osećaj toplote i bliskosti kakav imate kada je pored vas neko ko vas razume. Zaista pomaže pri usamljenosti, ali i u slučaju autizma ili onima koji imaju poteškoće sa učenjem”, ističe Marija Favre iz organizacije “CONSEQUENTIAL ROBOTICS”.

Miro na sebi ima senzore koji prepoznaju kada ga neko mazi po glavi ili telu, i kao odgovor na to počne da maše repom. Takođe ima sonarni senzor u nosu koji detektuje njegovu lokaciju, a tu su i stereo kamere u očima za prepoznavanje ljudi i praćenje njihovih pokreta.

A zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, Miro je pametniji od običnog kućnog ljubimca.

“Veštačka inteligencija otvara vrata za razne nove stvari. Da je to samo životinja, onda bi robot bio ograničen na životinjskom nivou, na tom nivou emotivne interakcije. Ali s obzirom da postoji nivo veštačke inteligencije i tako visok nivo razmišljanja, onda on može da radi stvari koje životinje ne mogu”, navodi Ludvig Reš iz organizacije “CONSEQUENTIAL ROBOTICS”

Kao što je na primer - da pozove nekoga telefonom, da prepozna gosta koji je na vratima, i da podseća ljude na dnevne obaveze.

Iako robotički ljubimci poput Mira mogu da budu od pomoći, oni nisu podobni za svakoga, kaže Mervin Koler iz najveće britanske dobrotvorne organizacije za pomoć starijim osobama “Age UK”.

“Prednost sa robotima je to što se ne umaraju, ne postaju nervozni, ne treba im slobodno vreme, spremni su da budu tu za vas kada god poželite, i to meni izgleda kao zanimljiv pristup”.

Ali ne treba zaboraviti da iako Miro može da pruži spokoj, on ipak nije zamena za toplinu i ljubav koju mogu da pruže drugi ljudi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG