Linkovi

Regionalna kampanja za izbor zanimanja: Čak 65 odsto današnje dece radiće poslove koji danas ne postoje


ARHIVA, ILUSTRACIJA - Naučnica posmatra mikroskopski snimak u Taunsvilu, u Australiji, 12. decembra 2022.
ARHIVA, ILUSTRACIJA - Naučnica posmatra mikroskopski snimak u Taunsvilu, u Australiji, 12. decembra 2022.

Čak 65 odsto današnje dece jednog dana će raditi poslove koji sada još ne postoje, a do 2030. godine između 40 i 160 miliona žena preći na poslove koji zahtevaju složenije digitalne, društvene i emotivne veštine, rekla je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu. Globalno gledano, u najsavremenijim oblastima kao što je veštačka inteligencija, samo jedan od pet profesionalaca je žena, dodala je ona.

Najavljujući kampanju RCC-a pod nazivom "Izaberi STEM budućnost", čiji je cilj podsticanje mladih žena i devojaka da ostvare karijeru u STEM oblastima (nauka, tehnologija, inženjerstvo, matematika) kroz predstavljanje žena sa Zapadnog Balkana kao uspešnih uzora, Bregu je rekla da su "rast i prilagođavanje sopstvenih veština i upoznavanje sa novim tehnologijama neverovatno važno za mlade, posebno žene, kao i da ostanemo kreativni i otvorenog uma jer njihov budući posao možda još uvek ne postoji".

"Dakle, ako želite da imate bolje izbore za posao, zarađujte više, živite bolje... izaberite STEM budućnost. To je najbolji savet koji vam mogu dati", kazala je Bregu.

Kampanja se pokreće kako bi se mlade žene i devojke ohrabrile da izaberu karijeru u jednoj od tih oblasti, saopšteno je na sajtu RSS, a biće zasnovana na iskustvima šest uspešnih žena sa prostora Zapadnog Balkana:

"Ako odaberete STEM profesiju, imaćete mnogo izazova, ali ćete moći da kreirate svoje slobodno vreme", poručila je jedna od njih, Jana Klopčevska, doktorka nauka u oblasti prehrambenih tehnologija.

"Naše dostignuće je što smo izgradili generaciju budućih inovatora koji će ovu reč promeniti na bolje", kazala je Anica Pavlović, magistarka elektrotehnike iz oblasti kompjuterskih nauka.

Dr Anila Paparisto, profesorka sa 25 godina iskustva u naučnim istraživanjima u oblasti biologije životinja, obrazovanja i nastave bioloških nauka, ocenila je da prihvatajući nauku, "svi prihvatamo put koji nas vodi ka sreći i stvaranju boljeg društva".

"Mudrost, snaga i kompetencija nemaju rod. Moramo da uklonimo sve rodne barijere kako bi naša društva mogla u potpunosti da iskoriste svoje talente", kazala je Jasminka Hašić-Telalović profesorka računarstva i informacionih sistema na Univerzitetu SSST u Sarajevu.

Magistarka Valentina Radulović, koja ima 17 godina iskustva u industriji telekomunikacija i koja danas radi kao preduzetnica, ocenila e da su žene "stub, ne samo porodice i društva, već i celokupne privrede".

I Zana Tabaku, profesorka engleskog jezika koja je postala liderka kompanije ICT, smatra da je "ključno imati više žena u STEM-u, jer raznolikost poboljšava tehnološke inovacije"."To je budućnost", rekla je Tabaku koja je nakon što je diplomirala engeski jezik i književnost promenila karijeru, da bi danas vodila kompaniju IKT u Prištini i radila kao mentorka mladih talentovanih žena.

Ova kampanja je nastala u okviru regionalne mreže Žene u STEM, zajedničke inicijative RCC-a i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

XS
SM
MD
LG