Linkovi

Veštačka inteligencija na vrhu naučnih dostignuća 2016.


Avatar iPal robot pravi društvo deci i starijim ljudima.
Avatar iPal robot pravi društvo deci i starijim ljudima.

U tehnološkom sektoru je tokom protekle 2016. došlo do važnih pomaka, ali bilo je i neuspeha. Samovozeća kola su se pojavila na ulicama, ali su rakete u vlasništvu par privatnih kompanija za svemirsko istraživanje eksplodirale na lansirnim rampama. Ali, kao i uvek, tehnologija i dalje obećava bolju budućnost.

Električna kola više nisu novost, a proizvođači se utrkuju ka budućoj tehnologiji samovozećih automobila. I pored nekoliko sudara, od kojih je jedan bio smrtonosan, proizvođači vozila i kompanija za taksi usluge ubrzano rade na vozilima različitih nivoa autonomije – od onih u kojima vozač može u svakom momentu da preuzme kontrolu do kola koja uče iz sopstvenog iskustva.

“Kada se samovozeća kola nađu u toj situaciji u budućnosti, mi proučavamo kako su milioni i milioni ljudi reagovali u toj situaciji i da na osnovu toga izaberemo prikladnu opciju”, kaže Sravan Putagunta, generalni direktor firme "Civil Maps"

Protekle 2016. došlo je i do velikog povećanja broja svih vrsta robota – velikih i malih, nalik ljudima ali i nekim čudnim životinjama. Neki od njih pomažu običnim ljudima.

“Ovo pomaže ljudima da brže pronađu izlaz i da stignu do aviona na vreme”, kaže robot Šeldon.

Velika većina, međutim, i dalje služi naučnicima kao eksperimentalna platforma za rešavanje najtežih problema - i mehaničkih i programskih. Drugi već rade u industriji i nauci pa čak i na površini Marsa. Njihovi rođaci, dronovi, spremni su da počnu da dostavljaju robu.

Medicinska tehnologija takođe je napredovala. Do sada je uspešno napravljeno tkivo poput hrskavice, a egzoskelet koji se kontroliše pomoću mozga pomaže hendikepiranima da delimično povrate pokretnost.

“Evo npr. ako se ruka pomera bez vaše namere da je pomerate, možete da zabranite tu kretnju pokretom svojih očiju”, ističe Surdžo Sekodar sa Univerziteta Tubingena.

3D štampači sada mogu da proizvode komplikovane delove za mašine.

“Ova strana izgleda kao saće i to nikada ne biste mogli da napravite na tradicionalan način uz pomoć mašinskog alata. Fizički ne biste mogli”, navodi Džejms Kešmen, generalni direktor kompanije "Ansys".

Jedan od najvećih neuspeha u industriji potrošačke tehnologije je Samsungov pametni telefon tipa Galaxy 7 sa baterijom koja se samouništavala. Samsung je brzo ponudio zamenu međutim to nije rešilo problem te je čitava generacija telefona morala da bude povučena iz prodaje.

Raketa bez ljudske posade kompanije Spejseks eksplodirala je na lansirnoj rampi i tom prilikom je uništen kargo komercijalnih satelita što je poremetilo planove te privatne kompanije da počne sa redovnim komercijalnim letovima u nižu orbitu i na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Prošle godine takođe je zabeležen skok broja tzv. kućnih asistenata – odnosno zvučnih uređaja koji reaguju na glasovne komande i izvršavaju zadatke – od puštanja muzike do traženja informacija po internetu.

IBM-ov superkompjuter Votson pomagao je lekarima širom sveta na raznovrsnim projektima. Jedan od njih je skupljanje i procesovanje informacija o retkim bolestima.

“Medicinsko znanje će da se udvostruči. Ako ćemo da koristimo to ogromno novo znanje onda će nam trebati pomoćni sistemi i softveri da to iskoristimo”, ističe Jurgen Šafer sa Bolnice univerziteta u Marburgu.

Prošla godina je pokazala i ozbiljnu slabost kompjuterskih mreža pošto je došlo do nekoliko velikih krađa privatnih podataka, tako da stručnjaci predviđaju da će sajber bezbednost biti jedan od najvažnijih tehnoloških trendova u novoj godini.

XS
SM
MD
LG