Linkovi

Gutereš: Naš svet je paralisan i u opasnosti


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš govori na 77. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku, 20. septembra 2022.

NJUJORK - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je svetske lidere da su zemlje sveta "zakočene u ogromnoj globalnoj disfunkciji", i da nisu spremne ili voljne da rešavaju probleme koji ugrožavaju budućnost čovečanstva - i planete.

"Naš svet je u opasnosti, i paralisan je", upozorio je na početku opšte debate 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Gutereš je naglasio da nada i dalje postoji, ali je upozorio na negativan uticaj rata u Ukrajini i širenja brojnih sukoba u svetu, klimatsku krizu, teške finansijske situacije zemalja u razvoju i zastoje u ostvarivanju ciljeva UN do 2030, uključujući okončanje ekstremnog siromaštva i garantovanje kvalitetnog obrazovanja za svu decu sveta.

Takođe je upozorio na brojne signale upozorenja - "crvene lampice" koje prate nove tehnologije, uprkos njihovom potencijalnom doprinosu u lečenju bolesti i povezivanju ljudi.

Gutereš je rekao da su platforme društvenih medija zasnovane na modelu „koji unovčava gnev i negativnost“. Veštačka inteligencija, kako je rekao, „kompromituje integritet informacionih sistema, medija i, zapravo, samu demokratiju“.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro govori na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.
Brazilski predsednik Žair Bolsonaro govori na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro bio je prvi svetski lider koji se obratio Generalnoj skupštini UN, iskoristivši svoj govor da promoviše zasluge svoje administracije uoči izbora u svojoj zemlji sledećeg meseca.

Američki predsednik Džo Bajden trebalo je, po tradiciji, da govori drugi, ali je njegov govor pomeren za sredu zbog učešća na sahrani kraljice Elizabete Druge.

Generalna skupština UN, 77. po redu, biće održana u senci rata u Ukrajini, najgoreg sukoba u Evropi od Drugog svetskog rata, koji je uzrokovao i krize sa hranom i energentima.

Ove godine na listi govornika nalaze se predstavnici 150 zemalja, što govori da UN i dalje ostaju mesto sastanka lidera, uprkos sukobima.

Na sastanku u ponedeljak promovisani su globalni ciljevi UN za 2030. godinu - okončanje ekstremnog siromaštva, obezbeđivanje kvalitetnog obrazovanja za svu decu, uspostavljanje rodne jednakosti.

Šef UN rekao je da neke stvari sa agende, poput obrazovanja, radnih mesta i jednakosti žena i dece, dostupnosti zdravstvene zaštite i klimatskih promena - ne mogu da čekaju. Pozvao je države i privatne investitore da u to ulože novac.

Ove godine na Generalnoj skupštini UN govoriće predstavnici 193 zemlje, uživo, sa jednim izuzetkom - predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratiće se preko unapred snimljene poruke.

Debatu će otvoriti Brazil, koji već sedam decenija to čini, a drugi govornik obično je američki predsednik.

Ali, pošto je Džo Bajden prisustvovao sahrani britanske kraljice Elizabete Druge u ponedeljak, njegov govor pomeren je za sredu. Umesto Bajdena, drugi govornik biće predsednik Senegala.

Vučić u Njujorku sa kopredsedavajućom srpskog kokusa u Kongresu

NJUJORK - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće otvaranju Generalne skupštine UN, a njegovo obraćanje zakazano je za sredu.

Vučić je u Njujork stigao za vikend, a kako je saopšteno iz njegovog kabineta, u ponedeljak se sastao sa predstavnicom u Kongresu Klaudijom Teni, koja je kopredsedavajuća srpskog kokusa i članica Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma.

Kako se navodi, Vučić i Teni razgovarali su o jačanju bilateralnih odnosa Srbije i SAD, evropskim integracijama, aktuelnim pitanjima.

Vučić je zahvalio Teni na podršci evropskom putu Srbije i poručio da se nada da će SAD podstaći napore Srbije da nađe održiv dogovor u dijalogu sa Prištinom.

Klaudija Teni izrazila je podršku inicijativi „Otvoreni Balkan“ i najavila posetu kongresne delegacije Beogradu krajem ove godine, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG