Linkovi

Ribe roboti proveravaju kvalitet vode u Veneciji


Elektronske ribe
Elektronske ribe

Elektronski lokvanji, ribe i dagnje pušteni su u pogon u i oko kanala u Veneciji. To je deo projekta praćenja kvaliteta vode u tom vodenom gradu.

A-riba … i A-dagnja … i A-lokvanj. To su specijalni roboti, koji čine deo četvorogodišnjeg programa u vrednosti od skoro 5 miliona dolara, čiji je cilj da proverava kvalitet vode koja okružuje Veneciju.

Subkultron je kolektivni projekat veštačke inteligencije koji ima za cilj da stvori najveće jato riba robota na svetu. Tim projektom bi trebalo da se poboljša znanje o morskom koritu i, sa tehnološke strane, da se ljudske aktivnosti prebace na visokotehnološke uređaje”, objašnjava Frančesko Barbariol iz Instituta za marinsku nauku.

Roboti žive na svim nivoima u kanalima i zajednički rade na neprestanom nadgledanju kvaliteta venecijanske vode.

A-dagnje, koje leže na morskom dnu, sakupljaju podatke. Oni šalju podatke A-ribama, koje prenose podatke A-lokvanjima. Oni zatim postaju komunikacioni most do nas, istraživača. A-ribe takođe mogu samostalno da prikupljaju podatke, dok A-lokvanji mogu da napune sve druge uređaje pod vodom kad se isprazne”.

Projekat se obavlja pod okriljem Evropskog instituta za marinsku nauku, a ideja je da roboti mogu na daljinu da obavljaju ono što istraživači moraju da rade ručno.

Zdravstveno stanje laguna je prilično dobro. Nema industrijskih otpada, a grad sada ima modernu kanalizaciju. NIje kao pre kad su se sve cevi izlivale direktno u vodu”, ističe Bricio Bernardi Obrzi iz Instituta za marinsku nauku.

Posao robota neće biti da samo prate kvalitet vode. Veštačka inteligencija će vremenom postati pametnija, tako da će roboti moći i da služe kao odbrana od štetočina, ali i da primete svaku promenu u vodi, poput novih ili neobičnih izvora zagadjenja.

Roboti će plivati oko Venecije do 2019, ali slične sprave bi jednog dana mogle da počnu da se koriste širom svih okeana.

XS
SM
MD
LG