Linkovi

SAD novčano pomažu suzbijanje Kovida 19 u svetu, Srbiji i Crnoj Gori ukupno 1,5 miliona dolara


"Uz buduća i već najavljena novčana sredstva Sjedinjene Države pružaju konkretnu pomoć", navodi se u saopštenju. (Foto: Reuters/Andrew Kelly)
"Uz buduća i već najavljena novčana sredstva Sjedinjene Države pružaju konkretnu pomoć", navodi se u saopštenju. (Foto: Reuters/Andrew Kelly)

Sjedinjene Američke Države izdvojile su skoro 508 miliona dolara za suzbijanje globalne pandemije koronavirusa, saopštio je Stejt department.

U saopštenju je ukazano da državne službe i agencije Sjedinjenih Država blisko sarađuju u određivanju prioriteta za pružanje strane pomoći.

"Uz buduća i već najavljena novčana sredstva Sjedinjene Države pružaju konkretnu pomoć", navedeno je u saopštenju.

Izdvojenim novčanim sredstvima, kako je ukazano, podržavaju se ključne aktivnosti na suzbijanju zaraze - kao što je sprovođenje informativnih kampanja o javnom zdravlju, vodi, sanitetsko-zdravstvenim merama, kao i prevenciji i kontroli zaraze u zdravstvenim ustanovama.

"Američka vlada je globalnu borbu protiv Kovida 19 pomogla sa skoro 200 miliona dolara datih za hitnu zdravstvenu pomoć koju je obezbedio USAID-ov Globalni fond hitnih zdravstvenih rezervi za epidemije globalnih zaraznih bolesti (USAID’s Global Health Emergency Reserve Fund for Contagious Infectious-Disease Outbreaks) i Globalni zdravstveni program (Global Health Programs account)", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Ukazano je da je suma od skoro 195 miliona dolara, kao humanitarna pomoć, uplaćena sa USAID-ovog računa za međunarodne katastrofe (USAID’s International Disaster Assistance). Istovremeno, Fond za ekonomsku podršku (Economic Support Funding) će sa 50 miliona dolara pomoći nevladinom sektoru u više od stotinu pogođenih i ugroženih država globalnom pandemijom koronavirusa, navodi Stejt department.

"Posredstvom Biroa za stanovništvo, izbeglice i migracije (State Department’s Bureau of Population, Refugees, and Migration), koji rukovodi sredstvima za pomoć migrantima i izbeglicama, različitim državama će biti raspodeljeno ranije najavljenih 64 miliona dolara namenjenih Agenciji Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR)", saopštio je Stejt department.

Kako je navedeno, taj novac će biti upotrebljen za ublažavanje posledica pandemije i humanitarne krize u najranjivijim delovima sveta - kao deo Globalnog plana Ujedinjenih nacija za reagovanje na pandemiju Kovida 19 (UN’s Global Humanitarian Response Plan for COVID-19).

Pomoć Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu

Srbiji je, ukazuje Stejt department, raspoređena novčana suma od od 1,2 miliona dolara. Uplaćena je kao pomoć zdravstvenom sistemu zarad povećanja obima testiranja, dodatne tehničke ekspertize za reagovanje i spremnost, bolje komunikacije i angažovanje zajednice. Novac je, dodaje se u saopštenju, upotrebljen i za poboljšanje higijenskih navika u domovima. Osim toga USAID u Srbiji preusmerio je 150.000 dolara za obezbeđivanje hrane i drugih vidova podrške najugroženijim porodicama i grupama, uključujući starije osobe.

Sjedinjene Države, podvlači se u saopštenju, uložile su više od milijardu dolara u ukupnu pomoć Srbiji u poslednjih 20 godina, uključujući gotovo 5,4 miliona dolara samo u pomoć u zdravstvu.

Sjedinjene Države su Crnoj Gori, saopštava Stejt department, preusmerile 300.000 za suzbijanje pandemije Kovida 19. Ta pomoć deo je dugoročnih američkih ulaganja koje iznose 332 miliona dolara - od kojih je million dolara raspoređen za pomoć zdravstvenom sistemu.

Kada je reč o Kosovu, Stejt department ukazuje na ulaganje milion i 100 hiljada dolara u pripremu laboratorijskih sistema, podršku stručnjacima za reagovanje, kao i poboljšanje komunikacije. Podrška borbi protiv Kovida 19, kako je ukazano u saopštenju Stejt departmenta, dodatak je dugotrajnoj pomoći Sjedinjenih Država Kosovu u iznosu od 772 miliona dolara tokom poslednjih dvadeset godina - od čega je sa više do 10 miliona dolara pomognut zdravstveni sistem.

XS
SM
MD
LG