Linkovi

Srbija i Sjedinjene Države rame uz rame protiv koronavirusa


Zastave Sjedinjenih Država i Srbije (Grafika: Ambasada SAD u Srbiji)
Zastave Sjedinjenih Država i Srbije (Grafika: Ambasada SAD u Srbiji)

Srbija je krizu zbog korona virusa dočekala u dobroj ekonomskoj poziciji, sa sprovedenom fiskalnom konsolidacijom, stabilnim kursom i privrednim rastom, izjavio je američki ambassador u Srbiji Entoni Godfri na onlajn konfereniciji "Biznis u izazovnim vremenima", u organizaciji Srpske asocijacije menadžera.

Godfri je rekao da su mere, koje je Vlada Srbije preduzela da bi ublažila posledice epidemije koronavirusa, pravovremene i stimulativne i da stvaraju uslove za brz oporavak privrede u periodu posle epidemije.

On je dodao da su mere slične onima koje su primenile i druge zemlje u borbi sa ekonomskim posledicama epidemije korona virusa i naglasio da je važno da njihov fokus bude na malim i srednjim preduzećima, koja su najviše pogođena ovom krizom.

Godfri je naglasio značaj aktivnosti međunarodnih finansijskih institucija u procesu oporavka ekonomija, naglašavajući EBRD, a ponovio je da SAD snažno podržavaju put Srbije ka Evropskoj uniji i njeno prilagodjavanje evropskim standardima, kao i tranasformaciju njene ekonomije.

Kriza gora one 2009.

Šef misije EU u Srbiji Sem Fabrici naglasio je da je aktuelna kriza zbog korona virusa mnogo veća nego što je bila finansijska kriza 2009. godine.

On je naglasio da su mere koje je usvojila Srbija slične merama koje su primenila i druge zemlje u okruženju, poput Slovenije, Hrvatske ili Rumunije, i posebno je naglasio činjenicu da njihov ukupan finansijski obim dostiže čak 11 odsto BDP Srbije. Fabrici je posebno istakao da je MMF prognozirao da će Srbija u ovoj godini imati privredni pad od tri odsto, manje nego druge zemlje.

Ukazao je na neizvesnost trajanja krize zbog epidemije virusa i na različite scenarije privrednog oporavka, u zavisnosti od trajanja epidemije i brzine oporavka privrede. Fabrici je potsetio da je EU opredelila više od 700 miliona evra kao pomoć za zemlje Zapadnog Balkana.

Dačić: Beograd spreman na jačanje odnosa sa SAD

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je na onlajn konferenciji "Srpsko-američki odnosi pred izazovima korona virusa" da je Beograd spreman za dalje jačanje saradnje sa SAD u svim oblastima i da želi da nastavi i intenzivira politički dijalog s Vašingtonom koji je do sada pokazivao pozitivnu dinamiku.

On je rekao da želi da se nastavi rad na ostvarenju "zajedničkog strateškog cilja, kako Srbije, tako i SAD", da region Zapadnog Balkana postane stabilan u bezbednosnom i ekonomskom smislu i "demokratski utemeljen deo, nadamo se, ujedinjene evropske zajednice država".

Kazao je da će Srbija nastaviti da teži da se u odnosima sa SAD potvrdi kao "aktivan, odgovoran i pouzdan partner koji je istovremeno i nosilac regionalne stabilnosti", prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Nadamo se, naravno, i realizovanju poseta na najvišem nivou iz SAD, koje su i dalje 'element koji nedostaje', s obzirom da je poslednji predsednik SAD koji je boravio u Beogradu bio Džimi Karter, juna 1980.godine", naveo je Dačić.

Na panelu, u organizaciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, govornici su bili i Stiv Stajvers, američki kongresmen i kopredsedavajući Srpskog kongresnog kokusa, Vladimir Marinković, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije, Entoni Godfri, ambasador SAD u Republici Srbiji, Derek Mičel, predsednik Nacionalnog demokratskog instituta (NDI), Šenli Pinčoti, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID i Pol Prososki, regionalni direktor programa za Srbiju Internacionalnog republikanskog instituta, navelo je Ministarstvo.

Dačić se zahvalio SAD na dostavljenoj pomoći od 6.000 kompleta za testiranje na korona virus i dodao da Srbija tu pomoć "posebno ceni", svesna da su i SAD danas teško pogodjene epidemijom korona virusa.

"Zahvalni smo našim američkim partnerima i na odličnoj saradnji prilikom organizacije i realizacije dva humanitarna leta iz SAD za Srbiju. Treba naglasiti da smo za povratak naših državljana iz udaljenih destinacija koristili kapacitete humanitarnih letova koje organizuje EU u okviru Mehanizma EU za civilnu zaštitu", naveo je Dačić.

On je kazao da je Srbija spremna da intenzivno nastavi da radi i na jačanju saradnje sa SAD na drugim poljima, poput ekonomskih, trgovinskih i investicionih veza i saradnje.

Dačić je naveo da su američke kompanije do danas učestvovale na srpskom tržištu sa blizu četiri milijarde dolara investicija i da u Srbiji trenutno postoji preko 600 aktivnih privrednih subjekta čiji je većinski vlasnik iz SAD.

Dodao je da je robna razmena dve zemlje poslednjih godina beležila porast, ali da na tom pitanju treba aktivno raditi i ubuduće, jer SAD nisu medju prvih 10 trgovinskih partnera Srbije.

Dačić je rekao da se proširuje saradnja Srbije i američke savezne države Ohajo "u okvirima državnog partnerstva koje je često ocenjivano kao jedan od najsadržajnijih segmenata naših odnosa i koje već prelazi iz vojno-vojne u civilnu sferu".

Govoreći o rešavanju kosovskog pitanja, Dačić je rekao da je Srbija zahvalna na naporima koje specijalni izaslanici predsednika SAD i američkog državnog sekretara, Ričard Grenel i Metju Palmer, "ulažu na planu iznalaženja obostrano prihvatljivog, fer i kompromisnog rešenja".

XS
SM
MD
LG