Linkovi

Pojedine države ublažavaju mere, SZO upozorava da vrhunac pandemije tek predstoji


Pojedine evropske države ublažile su propise kojima nastoje da suzbiju pandemiju koronavirusa (Foto: Reuters)

U Španijii i Austriji delimično su ublaženi propisi suzbijanja koronavirusa i radnici pojedinih službi vratili su se na posao. Francuska i Indija nastavile su primenu oštrijih mera suzbijanja pandemije koja, prema upozorenjima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), još nije dostigla najvišu tačku.

Skoro dva miliona ljudi širom sveta je obolelo – dok ih je više od 119.000 preminulo, prema podacima agencije Rojters. Epicentar pandemije, koja je izbila u Kini, sada je u Sjedinjenim Državama – zemlji u kojoj je od posledica koronavirusa preminulo skoro 24.000 ljudi.

SZO je objavila da u pojedinim delovima Evrope, poput Italije i Španije, pandemija jenjava – što, međutim, ne važi za Britaniju i Tursku.

“Na globalnom nivou devedeset odsto slučajeva zabeleženo je u Evropi i Sjedinjenim Državama. Vrhunac pandemije tek predstoji”, rekla je u Ženevi Margaret Heris, predstavnica za medije (SZO).

Stanje na svetskim berzama se popravilo – pošto su iz Kine stigle informacije o obnavljanju trgovanja – a pojedine države ublažile mere na suzbijanju koronavirusa.

U Španiji rad je dozvoljen u građevinskoj industriji i proizvodnji. Radnje, barovi i javni prostori biće zatvoreni do 26. aprila.

U toj zemlji pandemija jenjava, izjavio je španski minister zdravlja Salvador Ilja. On je rekao da je u noći između ponedeljka i utorka porastao – smanjen broj novoprijavljenih slučajeva u odnosu na 18. mart. Ukupan broj smrtnih slučajeva u Španiji premašio je 18.000.

Italija, u kojoj je zabeleženo višeod 20.000 smrtnih slučajeva od posledica Kovida19, nastavila je sa primenom striktnih mera ograničavanja kretanja. Danska, jedna od prvih evropskih država koja je primenila striktne mere najavila je da će državne centre za brigu o deci otvoriti 15. aprila.

U Austriji je u utorak otvoreno hiljade prodavnica – iako su vlasti saopštile da kriza još nije okončana. U toj zemlji su zbog pandemije koronavirusa zatvorene škole, barovi, pozorišta, restorani, prodavnice čiji rad nije od prevelikog značaja. Građanima je sugerisano da ostanu kod kuće. Zvanično u Austriji je od posledica Kovida 19 preminule su 384 osobe.

Britanija, čije su vlasti na meti kritika javnosti zbog navodnog nedovoljne mobilnosti povodom pandemije, nalazi se na petom mestu po broju stradalih od posledica koronavirusa. Broj žrtava premašio je 12.000, a Dominik Rab, sekretar za spoljne poslove, izjavio je da se sa merama neće popuštati. Dnevnik Tajms objavio da će u toj zemlji mere biti na snazi do 7. maja.

Emanuel Makron, francuski predsednik, objavio je da će u toj zemlji vanredne mere trajati do 11. maja.

U Indiji, zemlji sa najvećim brojem stanovnika na svetu posle Kine, striktne mere će na snazi biti do 3. maja. U toj državi broj registrovanih slučajeva koronavirusa dostigao je 10.000. Primenu oštrijih mera nastavili su Pakistan i Nepal.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će u toj zemlji možda biti potreban angažman vojske da bi suzbila kriza. U Moskvi je izdato upozorenje da bi bolnicama moglo nedostajati bolničkih kreveta.

U kineskoj severoistočnoj pokrajini Helongđijang prijavljeno je novih 79 slučajeva koronavirusa i to među građanima koji su se vratili sa puta iz Rusije.

Kina je prijavila više od 82.000 slučajeva Kovida 19 i 3.341 smrtnih slučajeva. Kineske vlasti objavile su da u poslednja 24 sata niko nije preminuo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG