Linkovi

Haos zbog omikrona i dalje traje - otkazane i pomerene hiljade letova


Aerodrom Logan u Bostonu
Aerodrom Logan u Bostonu

Poremećaji u redu letenja, izazvani širenjem omikron soja koronavirusa, osećaju se i posle božićnog vikenda tokom kojeg su otkazane hiljade letova.

Prema podacima portala Flightaware.com, u ponedeljak je otkazano skoro 2.000 letova, a pomereno je skoro 3.000.

Nakon nedeljnog otkazivanja hiljadu letova u Sjedinjenim Državama, američki avioprevoznici su u ponedeljak obustavili oko 800 polazaka.

Otkazani letovi i u Japanu

U Japanu je otkazano više od 100 letova na domaćim linijima zbog velikog snežnog nevremena u severnim i zapadnim delovima te zemlje, saopštile su dve tamošnje najveće japanske aviokompanije.

Prema podacima koje su objavile kompanije “ANA holdings” i “Japan Airlines Co” to se odrazilo na ukupno 7.560 putnika koji su zbog toga bili primorani da menjaju planove.

U Japanu, državi koja je pooštrila antipandemijske mere zbog novog soja koronavirusa – omikrona, do sada je prijavljeno širenje u svega desetak slučajeva i ukupno 231 novooboleli – uključujući i putnike iz inostranstva, saopštilo je tamošnje Ministarstvo zdravlja.

Poremećaji u aviosaobraćaju u Sjedinjenim Državama događaju se u trenutku povećanja zaraze kovidom 19, usled širenja omikron soja tog virusa.

Na sam dan Božića otkazano je 997 letova, dok je taj broj na Badnji dan iznosio 700.

Tokom poslednja tri dana uoči i za vreme Božića na hiljade letova bilo je odloženo.

U redovnim okolnostima tokom božićnih praznika beleži se znatni porast upotrebe aviosaobraćaja.

Zimski vremenski uslovi u delovima SAD-a i omikron varijanta kovida 19 utiče na red letenja kompanije Delta tokom praznika”, navedeno je u saopštenju tog američkog avioprevoznika.

Rečeno je i da se čini sve na preusmeravanju i zameni letelica i posada kako bi putnici stigli na destinacije što je moguće brže i bezbednije.

Novi soj kovida 19 omikron, otkriven u novembru, čini skoro tri četvrtine novoobolelih slučajevau SAD - i čak 90% u pojedinim oblastima poput istočne obale.

Prosečan broj obolelih od kovida 19 u SAD povećan je za 45 odsto na 179.000 dnevno tokom protekle nedelje, pokazuju podaci agencije Rojters.

Uprkos tome što istraživanja ukazuju da omikron soj izaziva blaze simptome bolesti i manje hospitalizacija u odnosu na prethodne varijante koronavirusa – stručnjaci građane pozivaju na oprez.

XS
SM
MD
LG