Linkovi

Fajzerova pilula gotovo 90 odsto efikasna u sprečavanju hospitalizacija i smrtnih ishoda


Fajzerova antivirusna pilula protiv Kovida 19 (Foto: Fajzer, AP)
Fajzerova antivirusna pilula protiv Kovida 19 (Foto: Fajzer, AP)

Fajzer je saopštio u utorak da je antivirusna pilula protiv Kovida 19 te kompanije, prema konačnoj analizi, i dalje gotovo 90 odsto efikasna u sprečavanju hospitalizacija i smrtnih slučajeva među pacijentima kod kojih postoji veliki rizik od teških oblika bolesti.

Rezultati nedavnih laboratorijskih testova takođe sugerišu da je lek podjednako efikasan protiv omikron soja koronavirusa koji se brzo širi.

Američka farmaceutska kompanija prošlog meseca je saopštila da je njen oralni lek oko 89 odsto efikasan u sprečavanju hospitalizacija ili smrtnih sličajeva kada se uporedi sa placebom, na osnovu prevremenih rezultata koji su obuhvatili oko 1.200 ljudi. Podaci objavljeni u utorak obuhvataju dodatnih 1.000 osoba.

Tokom kliničkih istraživanja, niko ko je dobio Fajzerov lek nije preminuo, dok je bilo 12 smrtnih ishoda među osobama koje su primile placebo.

Fajzerove pilule uzimaju se sa antivirusnim lekom ritonavirom svakih 12 sati pet dana, ubrzo nakon pojave simptoma. Ako ga američki regulatori odobre, antikovid tretman će biti u prodaji pod imenom pakslovid.

Fajzer je takođe objavio rane rezultate drugog kruga kliničkih testova koji pokazuju da je lek smanjio hospitalizacije za oko 70 odsto među 600 odraslih kod kojih postoji uobičajen rizik od teških oblika bolesti.

"Reč je o neverovatnom ishodu. Govorimo o ogromnom broju spasenih života i sprečenih hospitalizacija. Naravno, ako se lek uzme brzo posle zaraze, verovatno ćemo drastično smanjiti prenošenje", rekao je jedan od direktora Fajzera, Mikael Dolsten.

Dolsten je dodao da očekuje da će američka Uprava za hranu i lekove (FDA) uskoro odobriti antikovid pilulu za visoko rizične grupe, te da je kompanija u pregovorima i sa regulatornim agencijama širom sveta.

U SAD trenutno nema odobrenih oralnih antivirusnih lekova protiv kovida. Merk je zatražio da se odobri hitna upotreba antivirusne pilula te kompanija, molnupiravir, koji međutim za samo 30 odsto smanjuje hospitalizacije i smrtne slučajeve među pacijentima kod kojih postoji veći rizik od teških bolesti.

Pojedini naučnici takođe su izrazili zabrinutost u pogledu potencijalnih urođenih mana od Merkovog leka, te mogućnosti da izazove mutaciju virusa.

Fajzerova pilula pripada drugoj klasi lekova koji se trenutno koriste za lečenje HIV-a, hepatitisa C i drugih virusa.

Fajzer je saopštio da ove godine može da isporuči 180.000 antikovid tretmana, a planira da proizvede najmanje još 80 miliona u 2022. godini.

Američka vlada već je kupila 10 miliona doza Fajzerovog leka za 5,29 milijardi dolara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG