Linkovi

Osma runda pregovora SAD i talibana u Dohi o mirovnom sporazumu


Hamid Karzai, avganistanski predsednik (L) i Zalmaj Kalizad (D) mirovni izaslanik SAD za Avganistan, arhivska fotografija (Foto: REUTERS/Kimimasa Mayama)
Hamid Karzai, avganistanski predsednik (L) i Zalmaj Kalizad (D) mirovni izaslanik SAD za Avganistan, arhivska fotografija (Foto: REUTERS/Kimimasa Mayama)

U katarskoj prestonici Dohi zvanično je otpočela osma runda mirovnih pregovora Sjedinjenih Američkih Država i talibana, u kojima obe strane nagoveštavaju da bi mogli rezultirati okončanjem sukoba dve strane.

Zalmaj Kalizad, mirovni izaslanik SAD-a za Avganistan i glavni pregovarač objavio je da je talibanska strana signalizirala da je spremna za zaključivanje sporatuma.

"Spremni smo za dobar sporazum", napisao je Kalizad na društvenoj mreži Tviter.

Dva izvora upućena u tok pregovora otkrila su da bi do 13. avgusta trebalo da se postigne dogovor o povlačenju stranih snaga iz Avganistana u zamenu za talibanske garancije o bezbednosti.

Deluje međutim da postoje nesporazumi dve strane o sadržini mirovnog sporazuma.

Talibani ga tumače kao dogovor o povlačenju stranih trupa, u najvećoj meri američkih, iz Avganistana. Zauzvrat, obećavaju da avganistanska teritorija neće biti područje sa koga će se sprovoditi terorističke aktivnosti prema drugim državama.

Portparol talibana Suhail Šahin objavio je na društvenoj mreži Tviter na pašto jeziku da će dijalog trajati nekoliko dana.

“Ako se postigne dogovor s Amerikancima, tada će se sve strane trupe povući iz Avganistana pod određenim vremenskim rokom, što će otvoriti put pregovorima među nama u Avganistanu”, napisao je Šahin na Tviteru.

Kalizad je međutm pre ove objave objavio poruku druačijeg značenja.

“Mirovni sporazum koji omogućava povlačenje. Naše prisustvo u Avganistanu je uslovno i svako povlačenje mora biti uslovno”, rekao je Kalizad, dodajući da su talibani signalizirali da će zaključiti sporazum. “Spremni smo za dobar sporazum", napisao je glavni pregovarač SAD-a u jednom od svojih prethodnih tvitova. je Kalizad.

Oko 20.000 pripadnika stranih trupa, od kojih je najviše američkih, raspoređeni su u Avganistanu kao deo misije koju predvodi Severnoatlantska alijansa (NATO).

Njihova misija je da obuče, pomažu i savetuju avganistanske snage.

Tvrdokorna islamistička talibanska grupa kontroliše veći deo teritorije u odnosu na period pre vazdušne intervencije SAD 2001. godine koja je dovela do njihovog pada sa vlasti u Avganistanu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG