Linkovi

Američki sekretar za odbranu u nenajavljenoj poseti Avganistanu


Američki sekretar za odbranu Mark Esper stiže u posetu Avganistanu, 20. oktobar 2019.

Američki sekretar za odbranu Mark Esper doputovao je u nedelju u nenajavljenu posetu Avganistanu u okviru napora da se ožive pregovori sa talibanima, koje je predsednik Donald Tramp prekinuo prošlog meseca

Esper boravi u Kabulu u svetlu preispitivanje američke posvećenosti saveznicima, posle iznenadnog povlačenja američkih snaga iz severoistočne Sirije i Trampove dugogodišnje želje da okonča američko učešće u operacijama širom sveta.

"Cilj je i dalje da se u jednom trenutku postigne mirovni i politički sporazum, To je najbolji put napred", rekao je Esper novinarima koji prate njegovu posetu Avganistanu, gde se sastao sa predsednikom Ašrafom Ganijem i obišao američke trupe.

Sekretar za odbranu dodao je da bi Sjedinjene Države mogle da smanje broj vojnika u Avganistanu, sa 14 hiljada na oko 8.600 hiljada, a da to ne utiče na anti-terorističke operacije.

Tramp je prekinuo razgovore sa talibanima, čiji cilj je bio dogovor o povlačenju američkih i drugih stranih trupa u zamenu za bezbednosne garancije, nakon bombaškog napada u Kabulu prošlog meseca u kojem je ubijeno 12 osoba, među kojima i američki vojnik.

Sjedinjene Države su posle otkazivanja pregovora saopštile da intenziviraju operacije protiv ekstremista u Avganistanu.

"Američka politika u Avganistanu je trenutno veoma zbunjujuća, zato što s jedne strane čujemo poruke Vašingtona i naročito Trampa o beskonačnim ratovima i da je možda došlo vreme za što skorije povlačenje. S druge strane, američke vojne snage povećavaju pritisak na talibane, na najintenzivniji način do sada", ocenjuje analitičar Vilson centra, Majkl Kugelman."

Delegacija talibana sastala se sa američkim specijalnim izaslanikom za Avganistan Zalmajem Halilzadom u Pakistanu ovog meseca, mada su zvaničnici saopštili da to nije bio nastavak formalnih pregovora.

Esper boravi u Avganistanu, prvi put od preuzimanja položaja sekretara za odbranu, u trenutku velike političke i bezbednosne neizvesnosti u zemlji.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je u subotu da je Vašington i dalje posvećen miru i stabilnosti u Avganistanu, gde policija traga za telima žrtava napada na jednu džamiju u kojem je poginulo gotovo 70 osoba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG