Linkovi

Senat SAD potvrdio Đinu Rajmondo za sekretarku za trgovinu


Arhiva - Đina Rajmondo, kandidatkinja predsednika Džoa Bajdena za sekretarku za trgovinu, govori tokom događaja u Vilmingtonu, Delaver, 8. januara 2021.
Arhiva - Đina Rajmondo, kandidatkinja predsednika Džoa Bajdena za sekretarku za trgovinu, govori tokom događaja u Vilmingtonu, Delaver, 8. januara 2021.

Senat SAD potvrdio je utorak, glasanjem 84:15, guvernerku Roud Ajlenda Đinu Rejmondo za šeficu američkog Sekretarijata za trgovinu, agencije koja je tokom prethodne administracije više puta sparingovala sa Kinom.

Rajmondo, demokratkinja koju je odabrao predsednik Džo Bajden, nadgledaće Sekretarijat za trgovinu i njegove biroe, koji imaju oko 46.000 zaposlenih.

Odeljenje uključuje Nacionalnu administraciju za telekomunikacije i informacije, Popis SAD-a, Nacionalnu upravu za okeane i atmosferu, Nacionalnu meteorološku službu i Službu za inostranu trgovinu.

Takođe pomaže u pregovaranju o trgovinskim sporazumima i sprovodi zakone o trgovini i nacionalnoj bezbednosti.

Na saslušanju za potvrđivanje izbora, Rajmondo se obavezala da će zaštititi američke telekomunikacione mreže od kineskih kompanija.

li ona je odbila da se obaveže da će telekomunikacionu kompaniju Hjuavei tehnolodžiz držati na američkoj ekonomskoj crnoj listi.

Odeljenje za trgovinu pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom ciljalo je Kinu na mnogo frontova, dodajući desetine kineskih kompanija na trgovinsku crnu listu, uključujući i Hjuuavei, vrhunskog proizvođača čipova u zemlji SMIC, Hikvižn i proizvođača dronova SZ DJI Technolodži.

U pisanim odgovorima poslanicima, Rajmondo je rekla da "nema razloga da veruje" da navedene kineske kompanije ne bi trebalo da budu na crnoj listi trgovine.

"Ne bismo smeli da imamo iluzije o kineskim ciljevima, za koje verujem da su da potkopaju dugotrajnu američku tehnološku prednost i da istisnu Ameriku kao globalnog lidera u vrhunskom istraživanju i razvoju i industriji budućnosti", rekla je.

Rajmondo nasleđuje neuspešni napor Trampove administracije da zabrani američkim onlajn prodavnicama aplikacija koje vode Epl i Guglov Alfabet da na svojim servisima korisnicima nude za preuzimanje aplikaciju TikTok ili ViČet, koje su u kineskom vlasništvu.

Sekretarijat za pravosuđe prošlog meseca stvilo je na čekanje žalbe na presude koje blokiraju te napore, dok ih ne preispita Bajdenova administracija.

XS
SM
MD
LG