Linkovi

Senat SAD potvrdio postavljenje Butidžiža za sekretara za transport


Kandidat za poziciju seretara za transport, Pit Butidžidž, govori pred Odborom Senata za trgovinu, nauku i transport, tokom saslušanja za potvrđivanje postavljenja, na Kapitol hilu, Vašington, 21. januara 2021.

Američki senat potvrdio je u petak postavljenje Pita Butidžidža za sekretara za transport u administraciji predsednika Džoa Bajdena.

Bivši gradonačelnik Sout Benda u državi Indiana objavio je na tviteru da je "počastvovan" glasom za potvrdu u Senatu 86-13 i da je "spreman za posao".

Butidžidži, Bajdenov protivnik tokom preliminarnih izbora za kandidata demokrata za predsednika SAD, prva je osoba koja je javno deklarisana kao homoseksualac koja je zauzela mesto u kabinetu SAD.

Taj 39-ogodišnjak će igrati vodeću ulogu u unapređivanju agende Bajdonove obnove infrastrukture i klimatskih promena. Preuzima kontrolu nad agencijom sa 55.000 zaposlenih i budžetom od više milijardi dolara.

Obećao je da će početi brzo da promoviše bezbednost i da vraća poverenje u transportne sisteme u zemlji, kao što su avio kompanije, gradski metroi i autobuski sistemi, dok se Amtrak (američke železnice) bori da povrati kupce izgubljene tokom pandemije koronavirusa.

Očekuje se da će Butidžidž takođe igrati vodeću ulogu u sprovođenju Bajednovog plana za klimu i infrastrukturu od dve hiljade milijardi dolara koji će se fokusirati na obnovu puteva i mostova, proširenje masovnog tranzita sa nultom emisijom i izgradnju 500.000 elektro punionica tokom sledeće decenije.

Tokom saslušanja za potvrdu, neki republikanski senatori nagovestili su verovatnu borbu oko troškova i obima Bajdenovih planova za obnovu nacionalne infrastrukture, posebno dovodeći u pitanje interes administracije za preusmeravanje saveznih sredstava za klimatske inicijative.

XS
SM
MD
LG