Linkovi

Selo Kmetovce - redak primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu


Selo Kmetovce - redak primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Multietničko selo Kmetovce u Opštini Gnjilane jedno je od retkih primera na Kosovu gde Srbi i Albanci žive i rade zajedno. U ovom mestu, uz podršku Ambasade Velike Britanije, Ministarstva za povratak i Kancelarije Evropske unije, otvorena nova pijaca i novim poljoprivrednim mašinama opremljena seoska zadruga.

U selu Kmetovce kod Gnjilana živi 80 srpskih i isto toliko albanskih porodica. Većina njih bavi se isključivo poljoprivredom. Srbi iz ovog mesta kažu da sa komšijama Albancima imaju dobre odnose i da do sada nisu imali nikakvih problema.

"Pa živimo dobro ovde, ja živim 58 godina ovde, sa Albancima i odrastao sam sa njima ovde. Svi smo zajedno učili školu. Samo da imamo mir i slobodu'', kaže Miodrag Đurđević iz Kmetovca, dok Momir Jaćimović, takođe meštanin ovog sela, dodaje:

"Nemamo nikakvih problema, nije loše da kažem. Ne smetaju nam, družimo se i normalno komuniciramo, kao sa svima''.

Njihov komšija Milorad Nasković kaže za glas Amerike da se u Kmetovcu lepo živi:

"Radi se, sad će hvala Bogu da nam otvore ovu pijacu i imaćemo prostora da prodajemo - ne moramo više pored puta, da nemamo gde da stavimo robu''.

Otvaranju pijace prisusvovali su ambasador Velike Britanije na Kosovu Rori O'Konel, ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i gradonačelnik Gnjilana Ljutfi Haziri.

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić, gradonačelnik Gnjilana Ljutfi Haziri i ambasador Velike Britanije na Kosovu Rori O’Konel na otvaranju pijate u selo Kmetovce, 27. septembra 2018. godine (Foto: VOA)
Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić, gradonačelnik Gnjilana Ljutfi Haziri i ambasador Velike Britanije na Kosovu Rori O’Konel na otvaranju pijate u selo Kmetovce, 27. septembra 2018. godine (Foto: VOA)

"Danas ne govorimo o politici i problemima, već o normalnom životu. Ja znam da je normalan život težak. Rođen sam na selu i znam šta znači rad i to ne u kancelariji, već u polju i poljoprivredu. Drago mi je ako mi Britanci na Kosovu možemo da vam pomognemo da radite nešto što je stvarno", kazao je ambasador Velike Britanije na Kosovu Rori O’Konel.

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić poručio je da bez opstanka neće biti ni povratka Srba.

"Odavde treba da ide poruka, upravo onog zbog čega smo došli, a to je da je suživot moguć, da je Kmetovce upravo dobar primer toga da Srbi i Albanaci mogu zajedno da rade, privređuju i da od toga žive. Naš prioritet jeste da ovakvim i sličnim projektima pomognemo našim građanima, da ovakvim i sličnim projektima podržimo i opstanak", rekao je Jevtić.

"Ulaganje u zajednicu - ulaganje u budućnost"

Gradonačelnik Gnjilana Ljutfi Haziri osvruo se na nedavne najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija u narednom period više investirati u srpske sredine na Kosovu.

"Ulaganje para u zajednicu je ulaganje u budućnost. Mi smo izgubili i vreme i novac na pogrešnu politiku. Treba prvo investirati u ove ljude koji žive ovde, to je prvi korak. Drugi je da u saradnji sa svima, da se i povratnici i oni koji su zbog rata napustili Kosovo vrate u svoje domove ", poručio je gradonačelnik Gnjilana Ljutfi Haziri.

Pored nove pijace čiju su izgradnju i infrastrukturu finansirali Ministarstvo za zajednice i povratak i Ambasada Velike Britanije danas je kompletno opremljena i seoska zadruga. Opremanje zadruge poljoprivrednim mašinama finansirali su Kancelarija EU na Kosovu i Ministarstvo za zajednice i povratak sa 30.000 evra.

XS
SM
MD
LG