Linkovi

Samit lidera SAD i afričkih zemalja u Vašingtonu


Predsedavajući Komisije Afričke unije (AUC) Musa Faki prisustvuje ceremoniji polaganja zakletve novog predsednika Kenije Vilijama Ruta u Najrobiju, 13. septembar 2022. (Foto: AP/Brian Inganga)
Predsedavajući Komisije Afričke unije (AUC) Musa Faki prisustvuje ceremoniji polaganja zakletve novog predsednika Kenije Vilijama Ruta u Najrobiju, 13. septembar 2022. (Foto: AP/Brian Inganga)

Bajdenova administracija se nada da će iskoristiti skup 50 afričkih delegacija u Vašingtonu "za uzdizanje i osnaživanje afričkih institucija, građana i nacija", kroz razgovore o izazovima kao što su zdravstvo, demokratija, upravljanje, investicije, razvoj, klimatske promene i još mnogo toga, saopštili su pred početak samita visoki zvaničnici administracije.

Učesnici samita lidera SAD i Afrike provešće tri dana u Vašingtonu razgovarajući o izazovima, potrebama i nadama jedne petine svetske populacije, raširene po kopnu koje je veće od Kine, Indije, kontinentalnog dela SAD i većeg dela Evrope zajedno, i gde se govori čak trećina svetskih jezika.

Ovogodišnji samit, koji počinje u utorak, biće usmeren na "produbljivanje i proširenje dugoročnog partnerstva SAD i Afrike i unapređivanje naših zajedničkih prioriteta, pojačavanje afričkih glasova da kolaborativno ispunjavaju izazove koji definišu ovu eru", rekao je visoki zvaničnik administracije.

Ko je unutra – i ko je izašao

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost rekao je za Glas Amerike da je svih 50 pozvanih delegacija – iz 49 zemalja plus Afričke unije – "potvrdilo svoje učešće" , ali nije rekao na kom nivou vlasti.

Pet zemalja nije pozvano, saopštila je Bela kuća. Burkina Faso, Mali, Gvineja i Sudan su isključeni zato što ih je Afrička unija suspendovala zbog neustavnih promena vlade, a SAD nemaju diplomatske odnose sa parija državom Eritrejom.

Ne planiraju sve zemlje da šalju šefove država, rekli su zvaničnici raznim novinarima u Afričkoj diviziji Glasa Amerike – što otvara pitanje koliko razgovori mogu da budu efikasni bez direktnog angažovanja lidera koji imaju znatnu moć.

Vojska

Na samitu će biti razmatrano i kako SAD mogu da sarađuju sa afričkim vladama na bezbednosnim izazovima, koji su posebno akutni u regionu Sahela i u Somaliji.

U razgovoru sa novinarima u utorak, Čidi Blajden, zamenik pomoćnika sekretara odbrane za afrička pitanja, rekao je da je ekstremistička islamiska grupa Al Šabab iz Somalije i dalje najveća pretnja.

Visoki zvaničnik sekretarijata za odbranu rekao je da Pentagon zauzima trostruki pristup – spajanje odbrane, razvoja i diplomatije – za rešavanje afričkih bezbednosnih izazova.

"Da, nasilna ekstremistička pretnja je veoma veliki izazov, ali ono što takođe shvatamo je da je pogoršana činjenicom da postoje izazovi sa upravljanjem i da postoji nedostatak mogućnosti, a razvojni izazovi takođe čine savršenu oluju nestabilnosti i krhkosti u nekim od tih zemalja", rekao je zvaničnik odbrane. "A, to nije nešto što možete da popravite samo sistemom naoružanja ili više obuke."

Zvaničnici Pentagona takođe su izrazili zabrinutost zbog tajanstvene ruske plaćeničke Vagner grupe, koja se pojavila u nekoliko afričkih zemalja koje se bore sa nesigurnošću i nestabilnošću, i gde je, rekao je zvaničnik, "njihovo prisustvo pogoršalo neke od tih uslova, umesto da doprinese poboljšanju bezbednosne situacije".

Novac

Međutim, na jednu temu, većina afričkih zemalja se slaže: najbogatija nacija na svetu ima veliku ulogu u promovisanju prosperiteta i razvoja na kontinentu.

"Sjedinjene Države treba da urade više u pogledu trgovine između SAD i Afrike, što se tiče američkih investicija u Africi, što se tiče američkog kreditiranja Africi i zaista, američke pomoći Africi", kaže Alojzijus Uče Ordu, direktor Inicijative za rast Afrike u Institutu Brukings.

Američki zvaničnici su svesni toga, kaže Čidi Blajden.

"Samit lidera Afrike će staviti veliki naglasak na poslovni forum koji će okupiti brojne investitore iz privatnog sektora koji mogu da razmenjuju sa afričkim partnerima, na čemu su tačno u stanju da sarađuju u različitim sektorima poslovanja koje imamo ovde u Sjedinjenim Državama".

Moral

Zvaničnici Bele kuće rekli su da planiraju da se suprotstave problematičnim pitanjima, poput nevoljnosti afričkih zemalja da osude Rusiju zbog njene februarske invazije na Ukrajinu. Pored toga, SAD su dugo bile obazrive u odnosu na napredak Kine na kontinentu kroz svoju ambicioznu infrastrukturnu inicijativu Pojas i put.

XS
SM
MD
LG