Linkovi

Korupcija sve zastupljenija u mnogim zemljama, Afrika najgora


Prema najnovijem istraživanju nevladine organizacije "Transparensi internešenal", korupcija je sve zastupljenija u mnogim zemljama, a Afrika je i dalje oblast sa najgorim rezultatima. Indeks perepcije korupcije te organizacije ima i neke iznenađujuće podatke, sa nekim pozitivnim rezultatima u zapadnoj Africi, istovremeno naglašavajući alarmantni rast korupcije u nekim evropskim zemljama.

Obala Slonovče i Senegal su među najboljima. Obe zemlje su se od 2012. popele svaka po devet poena na indeksu, koji ocenjuje nivo korupcije na skali do 100. Transparensi internešenal navodi da su lideri obe zemlje ispunili obećanja iz kampanje za borbu protiv korupcije.

“I jedni i drugi su osnovali komisije i kancelarije za pronevere, što znači da su ozbiljno pristupili problemu”, kaže Megi Marfi iz "Transparensi internešenala".

Ruanda, Bocvana i Mauricijus su takođe pohvaljeni u izveštaju, mada je Afrika u celosti najgore ocenjena oblast iako promene uzimaju zamah. Tema ovogodišnje Afričke unije je “Osvajanje borbe protiv korupcije: Održivi put ka afričkoj transformaciji”.

“Možda vidimo malo kašnjenja, možda ćemo za pet godina videti neke velike rezultate u Africi. Ali još uvek nas čeka mnogo posla”, ističe Marfi.

Na dnu ineksa su zemlje razorene konfliktom i siromaštvom poput Sirije, Južnog Sudana i Somalije, koje su redom dobile 14, 12 i devet poena. Somalijska vlada tvrdi da se bori protiv korupcije.

“Ima nešto krađe, nešto se beskorisno troši zbog prirode naše zemlje, koja je potpuno uništena. To je zemlja koja već godinama nema sistem”, kaže ministar finansija Somalije Abdirahman Duale Beile.

U Evropi je Mađarska zabeležila najveći pad od 10 poena na indeksu tokom poslednjih šest godina.

“To je prikaz situacije u zemlji, koja potiskuje građansko društvo i ukida slobodu govora”, smatra Marfi.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je u četvrtak odbacio te optužbe.

“Lista 'Transparensi internešenala' je još jedan izveštaj koji je deo napada međunarodnih organizacija na Mađarsku, bez presedana. Radi se o tome da se oni ne slažu sa mađarskom migracionom politikom”, smatra Sijarto.

Zemlje sa najmanjom zaštitom novinara uglavnom imaju najgoru stopu korupcije.

“U proteklih šest godina, devet od 10 novinara je ubijeno u zemljama sa najvišom stopom korupcije. To znači da je po jedan novinar ubijen svake nedelje u zemljama sa visokom korupcijom. Nažalost, opet smo utvrdili da je jedan od pet tih novinara zapravo radio na priči o korupciji”, objašnjava Marfi.

Sve u svemu, više od polovine zemalja širom sveta je na indeksu korupcije ili pala ili se nalazi na istom mestu. Sjedinjene Države su na 16. mestu sa 75 poena.

"Transparensi internešenal" poziva vlade da više podstiču slobodu govora i da zaštite nezavisne medije.

XS
SM
MD
LG