Linkovi

SAD ponovo uspostavile zaštitu transrodnih osoba u zdravstvu


ARHIVA - Učesnici marša za jednakost protestuju ispred Bele kuće 11. juna 2017.
ARHIVA - Učesnici marša za jednakost protestuju ispred Bele kuće 11. juna 2017.

SAD će štititi gej i transrodne osobe od seksualne diskriminacije u sferi zdravstvene zaštite, saopštila je u ponedeljak Bajdenova administracija, koja je poništila politiku iz Trampove ere kada je administracija pokušala da smanji prava transrodnih osoba u osetljivim situacijama kada je potrebna zdravstvena nega.

Odlukom Sekretarijata za zdravstvo potvrđuje se da federalni zakoni, koji zabranjuju diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije u zdravstvenoj zaštiti, takođe štite gej i transrodne osobe. Trampova administracija je seksualnu diskriminaciju tumačila u smislu pola koji se osobama pripisuje pri rođenju, čime je iz sklopa zaštita isključila transrodne osobe.

"Zbog straha od diskriminacije, pojedinci mogu da se odreknu zdravstvene nege, što može da ima ozbiljne negativne zdravstvene posledice", saopštio je sekretar za zdravlje Havijer Besera. "Svako - uključujući LBGTQ osobe - treba da ima pritstup zdravstvenoj zaštiti bez diskriminacije ili mešanja."

Besera je izjavio da će politika Bajdenove administracije biti usaglašena sa prošlogodišnjom presudom Vrhovnog suda u slučaju diskriminacije na radnom mestu, kada je zaključeno da federalni zakoni protiv seksualne diskriminacije takođe štite gej i transrodne osobe.

Uprkos toj presudi, Trampova administracija je ograničila pravne zaštite od diskriminacije u zdravstvu, objavljujući pravila kojima se pol striktno definiše kao biološki pol. Federalni sudija je blokirao ta pravila iako su zvaničnici Trampove administracije tvrdili da je diskriminacija u zdravstvenoj zaštiti, kao pravno pitanje, odvojeno pitanje od odluke koju je doneo Vrhovni sud u slučaju diskriminacije na radnom mestu.

Odluka doneta u ponedeljak znači da će Kancelarija za građanska prava Sekretarijata za zdravstvo ponovo istraživati žalbe na diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identieta. Bolnice, klinike i druge zdravstvene ustanove mogle bi da budu kažnjene od strane vlade ako budu kršile taj zakon.

ARHIVA - Aktivisti za prava LGBTQ osoba protestuju ispred zgrade Vrhovnog suda za vreme razmatranja slučaja diskriminacije na radnom mestu, 8. oktobra 2019.
ARHIVA - Aktivisti za prava LGBTQ osoba protestuju ispred zgrade Vrhovnog suda za vreme razmatranja slučaja diskriminacije na radnom mestu, 8. oktobra 2019.

Bajdenova administracija je ovim potezom u suštini ponovo uspostavila politiku donetu za vreme predsednika Obame. Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti uključio je zabranu diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije u zdravstvu a Obamina administracija je interpretirala da se to odnosi i na gej i transrodne osobe, oslanjajući se na rasprostranjeno gledište da pol definiše unutrašnje osećanje neke osobe koja se identifikuje kao muško, žensko, nijedno od ta dva ili kombinacija dva pola.

U pozadini spora o pravima transrodnih osoba posebno se nalazi medicinski priznato stanje nazvano "rodna disforija" - osećanje neprijatnosti i uznemirenosti koje izaziva nesklad između roda sa kojim se neka osoba poistovećuje i roda koji joj je pripisan pri rođenju. Posledice mogu da uključuju tešku depresiju. Metode tretiranja rodne disforije su različite - od promene načina oblačenja ili frizure, preko uzimanja hormona do operacija korekcije pola.

Medicinske grupe i organizacije za građanska prava u principu podržavaju veće pravne zaštite za gej i transrodne osobe, dok društveno i verski konzervativne organizacije žele da smanje obim zaštite.

XS
SM
MD
LG