Linkovi

Bajden predstavio Butidžidža kao člana svog "istorijskog kabineta"


Bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani, Pit Butidžidž, je kandidat novoizabranog predsednika Bajdena za sekretara za saobraćaj.
Bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani, Pit Butidžidž, je kandidat novoizabranog predsednika Bajdena za sekretara za saobraćaj.

Novoizabrani predsednik Džo Bajden istakao je koliko će raznolika biti njegova administracija, kada je predstavio nekadašnjeg rivala Pita Butidžidža kao svog kandidata za sekretara za saobraćaj.

Ako njegovu kandidaturu odobri Senat, Butidžidž, bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani, biće prvi otvoreno gej sekretar u američkoj vladi.

Predstavljajući Butidžižda kao svog kandidata, u Vilmingtonu u Delaveru, Bajden je rekao da će 38-godišnji političar imati zadatak da poboljša ostarelu američku infrastrukturu i obnovi, kako je rekao, "naše urušene drumove, mostove i luke."

"Kabinet Bajden-Haris će biti istorijski - kabinet koji izgleda kao Amerika, kabinet koji koristi ono najbolje iz Amerike, kabinet koji otvara vrata i ruši barijere i pristupa širokom dijapazonu talenata u ovoj zemlji", rekao je Bajden, predstavljajući još jednog člana kabineta koji bi mogao da bude najraznolikiji u američkoj istoriji.

Ova nominacija je za Butidžidža vrhunac brzog poltičkog uspona koji je doživeo pošto je, kao relativno nepoznati gradonačelnik, vodio izuzetno uspešnu i jaku kampanju za demokratsku predsedničku nominaciju. Kao vojni veteran koji je služio u Avganistanu, Butidžidž je predstavnik nove generacije demokratskih političara i mnogi veruju da će ponovo biti kandidat za predsednika u budućnosti.

Omaž Klintonovom kandidatu

"Veoma sam svestan istorijskog značaja ove nominacije, znajući da je ovo prvi put da je jedan američki predsednik poslao Senatu na potvrdu člana kabineta, koji je otvoreno LGBTQ", izjavio je Butidžidž.

On je, takođe, podsetio na kandidata za ambasadora iz ere Bila Klintona, čiju su nominaciju blokirali republikanci u Senatu zbog njegove seksualne orijentacije. Klinton je, na kraju, iskoristio pauzu u zasedanju Senata da bi ambasadora Džejmsa Hormela postavio za svog izaslanika za Luksemburg 1997, nakon što je lider senatske većine Trent Lot odbio da glasanje o Hormelovoj nominaciji stavi na dnevni red.

Butidžidž, koji je u to vreme imao 17 godina, seća se da je pratio vesti o borbi oko Hormelove nominacije i kako su ga pogodili "neki stavovi i ograničenja koja postoje u ovoj zemlji."

Zato, dve decenije kasnije, ne mogu da ne pomislim da nas u ovom trenutku, negde, gleda neki 17-godišnjak. I razmišljam o poruci koju mu danas šaljemo", rekao je Butidžidž.

Berni Sanders, Džo Bajden i Pit Butidžidž tokom debate demokratskih predsedničkih kandidata u Las Vegasu, 19. februara 2020. (Foto: AP/John Locher)
Berni Sanders, Džo Bajden i Pit Butidžidž tokom debate demokratskih predsedničkih kandidata u Las Vegasu, 19. februara 2020. (Foto: AP/John Locher)

Kada je Pit Butidžidž u martu okončao kampanju i podržao Bajdena, Bajden ga je hvalio, navodeći da ga podseća na njegovog pokojnog sina Boa.

Kao sekretar za saobraćaj, Butidžidž će biti na čelu velike federalne agencije koja reguliše avionski, železnički i drumski saobraćaj. Takođe će imati centralnu ulogu u Bajdenovim predloženim inicijativama u domenu infrastrukture i zaštite životne sredine, uključujući planove za postavljanje 500.000 stanica za punjenje električnih automobila.

XS
SM
MD
LG