Linkovi

Pojačana budnost u SAD posle smrti Bagdadija


Američki sekretarijat za unutrašnju bezbednost saopštio je da radi u stanju "pojačane budnosti" posle smrti lidera Islamske države Abu Bakra al-Bagdadija, ali da ne planira da objavi uzbunu na terorizam na nacionalnom nivou ukoliko ne dobije "konkretnu i verodostojnu informaciju o nekoj pretnji.".

"Ostajemo budni, nastavljamo da reagujemo i ublažavamo sve pretnje", saopštio je sekretarijat dan pošto je predsednik Tramp objavio da su američke specijalne jedinice na severozapadu Sirije uspešno locirale i "nasilno eliminisale" Bagdadija.

“SAD su sinoć privele pravdi najvećeg svetskog teroristu", poručio je Tramp iz Bele kuće, objašnjavajući da je lider Islamske države detonirao prsluk sa eksplozivom i ubio troje svoje dece.

Tramp je, u ponedeljak, rekao da razmatra da li treba da se javno objavio video snimak američke operacije. "Razmišljamo o tome, možda ćemo ga objaviti", rekao je novinarima.

Sirijske demokratske snage, koje predvode Kurdi, saopštile su da je u američkoj operaciji takođe ubijen portparol Islamske države i Bagdadijeva "desna ruka", Abu Hasan al-Mudžahir. Američki zvaničnici još nisu potvrdili tu informaciju.

"Pretnja Islamske države još postoji"

Predsednik Tramp izjavio je da je svet bezbednije mesto posle Bagdadijeve smrti. Međutim, dok je sama akcija pozdravljena u Americi i svetu, neki upozoravaju da opasnost koja preti od Islamske države nije eliminisana.

Nakon što je Bagdadi proglasio kalifat Islamske države u iračkom gradu Mosulu 2014, došlo je do vladavine terora, kampanje silovanja i snimanja brutalnih pogubljenja talaca. Do početka 2018, grupa je izgubila veći deo teritorije.

U Mosulu je pozdravljena vest o smrti Bagdadija. “Bog zna da smo ja i cela islamska zajednica srećni. Njegova smrt je osveta za sve iračke mučenike. Odrubili su glavu ujaku mog oca. Brat mi je poginuo u njihovoj minobacačkoj vatri”, izjavio je radnik Sadun Mohamed.

Uništene kuće blizu sela Bariša u Idlibu, posle operacije američke vojske protiv Abu Bakra al-Bagdadija.
Uništene kuće blizu sela Bariša u Idlibu, posle operacije američke vojske protiv Abu Bakra al-Bagdadija.

U nedelju ujutru, Tramp se zahvalio američkim vojnicima i zemljama koje su sarađivale sa njima u misiji.

“Želim da se zahvalim Rusiji, Turskoj, Siriji i Iraku kao i sirijskim Kurdima na podršci koju su nam pružili. Ovo je veoma, veoma opasna misija.”

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu čestitao je američkom predsedniku.

“Ovo je važan trenutak, ali je deo veće bitke koju moramo da dobijemo.”

Britanski premijer Boris Džonson nazvao je ubistvo lidera Islamske države značajnim trenutkom ali je rekao da se borba protiv Bagdadijeve grupe nastavlja.

Ranije ovog meseca, Tramp je objavio povlačenje većine američkih vojnika iz delova severne Sirije koje drže Kurdi. Posle turske ofanzive, kurdske snage su se povukle, tokom petodnevnog prekida vatre, ostavivši ruske i sirijske jedinice da patroliraju tampon zonom. Za to vreme, paravojne jedinice iz Turske drže delove pograničnog regiona.

Senator Lindzi Grejem izjavio je da konflikt između sirijskih Kurda i Turske mora da se reši. Badadijevo ubistvo opisao je kao prekretnicu ali je istakao da rat protiv terorizma – nije završen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG