Linkovi

Avganistanski zvaničnici potvrdili planove o povlačenju američkih vojnika


Američki vojnici u bazi Avganistanske nacionalne vojske u Logaru (arhivski snimak)

Zvaničnici u Avganistanu potvrdili su nedelju da SAD planiraju da povuku hiljade vojnika iz te zemlje, tvrdeći da potez proističe iz "međusobnog razumevanja" između dve savezničke nacije.

Izvori u Kabulu navode za Glas Amerike da bi proces povlačenja trebalo da počne za tri meseca, iako još nema zvanične potvrde o tom roku.

Američki mediji u subotu su preneli da administracija predsednika Trampa namerava da već tokom naredne nedelje objavi planove o smanjenju broja američkih vojnika u Avganistanu za oko 4.000.

Portparol avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija tvrdi da plan o smanjenju vojnika nije povezan sa mirovnim pregovorima koji se trenutno vode između Vašingtona i pobunjenih Talibana, kako bi se okončao rat koji traje već 18 godina.

"Pitanje koje se odnosi na povlačenje 4.000 vojnika je već dogovoreno u načelu između vlada Avganistana i SAD", izjavio je za Glas Amerike Dava Kan Minapal, koji nije otkrio više detalja.

U Avganistanu je trenutno razmešeno oko 13.000 američkih vojnika, koji učestvuju u antiterorističkim misijama, a takođe savetuju i obučavaju avganistanske snage bezbednosti koje se bore protiv Talibana.

U nedavnom intervjuu za Foks Njuz, Tramp je najavio da bi mogao da smanji broj američkih vojnika na oko 8.600.

Povlačenje stranih vojnika je u centru mirovnog sporazuma o kojem SAD pregovaraju sa Talibanima više od godinu dana, kako bi okončale najduži rat koji su SAD ikada vodile.

Tramp je suspendovao dijalog u septembru, zbog ubistva jednog američkog vojnika u seriji napada Talibana u Kabulu. Dve strane vratile su se za pregovarački sto u Kataru pre sedam dana ali je Vašington ponovo zaustavio pregovore u četvrtak, zbog napada Talibana na najveću američku vojnu bazu u Bagramu, severno od Kabula. U tom napadu su ubijena dvojica avganistanskih civila a ranjene desetine ljudi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG