Linkovi

Eskobar sa kosovskim zvaničnicima o dijalogu sa Srbijom


Specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, arhivska fotografija
Specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, arhivska fotografija

PRIŠTINA - Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar izjavio je danas u Prištini da Amerika podržava evtoatlatske integracije Kosova. On je sa predsednicom i premijerom Kosova razgovarao i o procesu dijaloga između Kosova i Srbije.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je nakon razgovora sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom da je Kosovo spremno da se posveti intenziviranju dijaloga sa Srbijom. Ona je istakla i da je Kosovo ostaje posvećeno da uradi sve da održi svoje saveznike u odbrani mira i demokratije.

Istakli smo i potrebu da idemo napred u procesu dijaloga. Mi smo potvrdili da Kosovo jeste i uvek je bilo konstruktivna stranka u ovom procesu i spremno je da još više poveća angažovanje i spremnost kako bi se ovaj process dijaloga intenzivirao”, rekla je Vjosa Osmani.

Osmani je navela da je u razgovoru sa američkim zvaničnikom “izrazila zabrinutost zbog nesprovođenja postignutih sporazuma od srane Srbije”.

“Posebno što se tiče toga da se razreše ilegalne strukture na severu Kosova koje zastrašuju srpski narod na severu Kosova. Ne samo što je Srbija odbila tako nešto, već nastavlja da ih podržava i finansijski i politički“, navela je predsednica Kosova.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar se nakon razgovora sa predsednicom Kosova kratko obratio medijima, navodeći da je svrha njegove posete Prištini da pruži podršku, kako je naveo evroatlantskim aspiracijama Kosova.

“Želeo bih da izrazim konstantnu podršku Amerike za evroatlanske težnje Kosova i za solidarnost u krizna vremena za Kosovo i načinu da produbimo partnerstvo. Veoma sam ponosan što je Kosovo doprinelo našoj zajedničkoj agendi. Događaji ove nedelje na Kosovu su bitan indikator kako Kosovo pozitivno doprinosi zajedničkoj agendi demokratije i slobode”, naveo je Eskobar.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan sastao se i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

O učincima američke šatl diplomatije u Beogradu i Prištini
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:36 0:00

"Diskutovali smo u vezi odnosa sa Srbijom, regionalnim implikacijama dijaloga i značaju za nastavak američke podrške za bezbednost i suverenitet. Veoma je značajno da se uvrstite u dnevni red evropske vrednosti u ovoj krizi na evropskom kontinentu”, kazao je Eskobar.

Premijer Kosova Aljbin Kurti ponovio je da se Kosovo pokazalo kao konstruktivna strana u procesu dijaloga sa Srbijom.

“Spremni smo i posvećeni postizanju pravno obavezujućeg sporazuma uz međusobno priznavanje. Uvek je dobrodošao angažman Sjedinjenih Američkih Država u ovom procesu. Sa Sjedinjenim Američkim Državama smo saveznici u vrednostima i partneri u ciljevima. Neposredno usklađivanje Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom unijom i Ujedinjenim Kraljevstvom u uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji i bezrezervna podrška Ukrajini i njenom narodu, dokaz su našeg savezništva i partnerstva, a istovremeno i razlike sa svima drugima, koji se nisu pravilno svrstali na stranu istine i pravde”, kazao je Kurti.

Najavljeno je da će specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u Prištini razgovarati i sa liderima kosovskih opozicionih stranaka.

XS
SM
MD
LG