Linkovi

Godfri za Glas Amerike: Pomoć u ovoj krizi ne treba politizovati


ARHIVA - Ambasador Srbije u SAD Entoni Godfri (u sredini) i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer, u Beogradu, 4. novembra 2019. godine (Foto: RFE/RL/Vesna Anđić)
ARHIVA - Ambasador Srbije u SAD Entoni Godfri (u sredini) i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer, u Beogradu, 4. novembra 2019. godine (Foto: RFE/RL/Vesna Anđić)

Srbija će dobiti deo američke pomoći namenjene borbi protiv koronavirusa, a već je dopremljeno 6.000 testova za Kovid-19, potvrdio je u intervjuu za Glas Amerike ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri. Kaže da pomoć Srbiji iz bilo koje zemlje ne treba politizovati. Ističe da poštuje mere Vlade Srbije u borbi protiv koronavirusa, ali i napominje da su SAD i pre ove krize izrazile zabrinutost u vezi sa slobodom medija. Godrfi je za Glas Amerike govorio i o svom ocu koji je nedavno preminuo od koronavirusa.

Glas Amerike: Ambasadore, najavili ste da će iz Amerike u Srbiju stiže 6.000 testova na koronavirus. Da li SAD pomažu i na drugi način u ovoj situaciji?

Godfri: Mi smo veliki donator Srbiji, pomažemo i tokom ove krize sa koronavirusom. Da, najavili smo pomoć u vidu 6.000 testova koji su juče stigli u Beograd i tokom dana će biti predati Ministarstvu zdravlja. Ovo je samo deo američke pomoći, biće je još. Radimo sa Crvenim krstom koji će kupiti pakete sa higijenskih potrepštinama i hranom za oko 4.000 srpskih porodica. SAD su najavile velikodušnu pomoć celom svetu, a Srbija će dobiti deo te pomoći u vrednosti od 1,35 miliona dolara.

"Jedini način da preživimo i da nešto obnovimo je da radimo zajedno"
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:48 0:00

Već dugo pomažemo Srbiji, uloženo je više od milijardu dolara u protekle dve decenije, a to uključuje i donaciju medicinske opreme i bolnici u Nišu, koja je, prema mojim saznanjima, sada potpuno osospobljena da učestvuje u testiranju na koronavirus. Takođe, treba odati priznanje i mnogim američkim kompanijama – Junajted grupi, Filip Morisu, Majkrosoftu i mnogim drugim firmama i pojedincima koji doniraju novac i opremu, nije samo vlada u pitanju. Ali, kao što znate, i SAD se bore sa pandemijom i Vašington je fokusiran na to.

Glas Amerike: Rusija i Kina takođe pomažu Srbiji u ovoj situaciji. Videli smo u proteklom periodu da su pomoć iz tih zemalja dočekali visoki zvaničnici poput predsednika i premijerke. Nismo tako nešto videli kod pomoći iz Amerike i EU. Kako to komentarišete?

Godrfi: Jedini način da preživimo i da nešto obnovimo je da radimo zajedno. Svako ko je voljan da pomogne drugoj zemlji – treba mu biti zahvalan. Ne želim da vidim politizaciju zahvalnosti, niti da se pomoć koristi u igranju geopolitike. EU i Norveška su pomogle Srbiji, kao što su učinili i UAE, Turska i druge zemlje. Nemam vremena da učestvujem u tabloidnim diskusijama. Fokusiran sam da zaštitim američke državljane u Srbiji, da moj tim bude zdrav i da činim sve što je u mojoj moći da pomognem ljudima u Srbiji. Ministar Ivica Dačić je bio veoma zahvalan i odao je priznanje američkoj pomoći. Želim da zahvalim i Srbiji na pomoći, Vlada Srbije i Er Srbija su pomogle da se 250 Amerikanaca vrati kući, cenimo tu pomoć prijatelja.

Glas Amerike: Da li vas brine da bi uticaj Rusije i Kine, zbog ove pomoći, mogao da poraste u Srbiji kada se završi pandemija?

Godfri: Nisam zainteresovan da učestvujem u tom takmičenju. Rusija i Kina pomažu Srbiji, Srbija je zahvalna na tome. Predsednik Vučić i Dačić su rekli da je budućnost zemlje u EU, a američki interes je da pomogne Srbiji da ostvari taj cilj. Ali trenunto se trudimo da pomognemo ljudima da se izbore sa ovom užasnom krizom.

"I pre koronavirusa bilo zabrinutosti u vezi sa slobodom medija"

Glas Amerike: SAD se bore sa ovom krizom na način koji deluje mnogo liberalnije od onog za koji se Srbija opredelila. Kako vidite ova dva pristupa?

Godfri: Uvek postoji tenzija između ova dva pristupa. SAD su uvek više od svega cenile slobodu pojedinca. Ali, sada je pristup Vlade Srbije nešto što jako poštujemo. Vodim računa da članovi mog tima poštuju pravila, policijski čas, da drže distancu. Radimo mnogo na distanci, i sa medijima tako isto razgovaramo. Divim se radu vlade Srbije, iako svi pravimo greške. Vlada Srbije je napravila grešku koju je kasnije priznala – hteli su da ograniče pristup informacijama, ali su to ispravili. Mere društvenog distanciranja su veoma važne i svi bi trebalo da ih poštujemo.

Glas Amerike: Osim mera društvenog distanciranja, Srbija je proglasila i vanredno stanje. Suspendovan je parlament, ograničena su neka prava i slobode, novinarka je uhapšena. Da li Srbija ovako ide ka nedemokratskom režimu?

Godfri: Čak i pre koronavirusa izrazili smo zabrinutost u vezi sa slobodom medija i to nije brinulo samo SAD, nego i EU i OEBS. Pozvali smo Srbiju da ljudima omogući slobodan pristup informacijama. Brinu nas i pretnje novinarima. Ali mislim da se Vlada Srbije već obavezala da će se, čim bude bezbedno, vratiti normalnom životu. Vidimo da se u nekim delovima sveta polako ukidaju restrikcije i nadamo se da ćemo to videti i ovde. Srbija se obavezala da će ispuniti obaveze na putu ka EU – poštovanje ljudskih prava, slobode okupljanja i medija.

Zašto Tviter?

Glas Amerike: Ambasadore, imate dosta objava na društvenim mrežama, neke su veoma lične, neke i veoma teške za vas. Zbog čega objavljuete stvari iz privatnog života i kako se nosite sa negativnim komentarima?

Godfri: Moja porodica i ja koristimo društvene mreže kako bismo bili u kontaktu, sada kada smo jako daleko od dece. Takođe, mislim da su korisne za direktan kontakt sa ljudima u Srbiji, dobijate direktnu povratnu reakciju. Možda je za ljude mojih godina, i starije od mene, teško da se naviknu na to koliko detalja je sada poznato o našem privatnom životu. Ali, kao ambasdador, znao sam da će to biti deo života i da je korisno. I nije reč ni o kakvoj velikoj strategiji, već dolazi prirodno, takvi smo. Neke vesti su dobre, neke su loše. I radije bih da imam direktan kontakt sa ljudima u Srbiji nego samo formalne odnose. Čitam sve komentare, i dobre i loše. Neke konstruktivne uzimam u obzir, kao što sam uvažio mnoge preporuke za restorane i nadam se da ću se uskoro vratiti tome.

Sada već koristimo društvene mreže kako bismo pokazali i primere dobre prakse i šta je ono što radimo da pomognemo da se ova kriza prebrodi. Na primer, objavili smo kako primenjujemo socijalno distanciranje u ambasadi, kako prikupljamo hranu, neki ljudi poput moje supruge prave maske i daju ih klinikama u Srbiji. Mislim da ćemo ovo uspeti da prebrodimo samo ako radimo zajedno.

I znam da su svi već to čuli za to da je moj otac ove nedelje preminuo od koronavirusa. Mnogo su me utešile poruke saušešća i želim da zahvalim ljudima u Srbiji na tome.

Ali, društvene mreže koristim – da se vratim na vaše pitanje – i zato da bih naglasio koliko je važno da držite distancu od drugih, da zaštitie svoju porodicu. I drugo što želim da naglasim je da pozovete članove svoje porodice i kažete im da ih volite. Ja sam imao sreće da sam baš to uradio pre nego što sam izgubio oca i to mi je velika uteha.

XS
SM
MD
LG