Linkovi

Sjedinjene Države ulaze u kritičnu nedelju pandemije koronavirusa


Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) broj obolelih u SAD-u iznosi 273.808, dok je, prema podacima koje je objavila agencija Rojters preminulo 9.100 ljudi. Ilustrativna fotografija (Foto: AFP)

Sjedinjene Američke Države, prema tvrdnjama stručnjaka i predsednika Donalda Trampa, ulaze u jednu od najkritičnijih nedelja usled pandemije koronavirusa. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) broj obolelih u SAD-u iznosi 273.808, dok je, prema podacima koje je objavila agencija Rojters preminulo 9.100 ljudi.

Trenutno, najteže stanje je u državama Njujork, Mičigen i Luizijana. Zvaničnici države Njujork objavili su da su u poslednja 24 časa od posledica koronavirusa preminule 594 osobe, da je broj registrovanih novoobelih slučajeva 8.327.

Endrju Kuomo, guverner države Njujork, izjavio je da je ukupan broj preminulih dostigao 4.159 a obolelih 122.000.

Entoni Fauči, član državnog tima za suzbijanje pandemije koronavirusa i američki stručnjak za viruse, rekao je da situacija nije pod kontrolom.

"Reći tako nešto bo bilo pogrešno. Trudimo se to da učinimo", rekao je Fauči - dodavši da su procene da će u narednoj sedmici broj registrovanih slučajeva biti povećan.

"Za početak stabilizacije biće potrebna nedelja ili više dana", rekao je Fauči.

U većini američkih država na snazi je mera ostanka kod kuće, koju su propisale tamošnje vlasti. To znači da građani treba da ostanu u svojim domovima osim radi najnužnijh potreba kako bi se usporilo širenje virusa u SAD-u. Građanima su zakonom dozvoljeni obavljanje važnih poslova, odlazak lekaru, u nabavku, kao i rekreacija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG