Linkovi

Pompeo: SAD nastavljaju da predvode svet u zdravstvenoj i humanitarnoj pomoći


Državni sekretar Majk Pompeo (levo) na brifingu u Beloj kući sa predsednikom Donaldom Trampom (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)
Državni sekretar Majk Pompeo (levo) na brifingu u Beloj kući sa predsednikom Donaldom Trampom (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Američki državni sekretar Majk Pompeo najavio je da će SAD izdvojiti dodatnih 225 miliona dolara u medicinskoj, humanitarnoj i ekonomskoj pomoći kako bi dalje unapredile napore u borbi protiv Kovida 19 širom sveta.

"Zahvaljujući darežljivosti američkog naroda koja je bez premca i naporima vlade SAD nastavljamo da predvodimo svet u odgovoru na pandemiju Kovida 19, kada je reč o humanitarnim aktivnostima i zaštiti javnog zdravlja. Ovim nadograđujemo to liderstvo", saopštio je Pompeo.

Američka vlada je prethodno već rasporedila skoro 274 m iliona dolara pomoći u borbi protiv koronavirusa širom sveta, navodi se u saopštenju državnog sekretara i podseća da je u poslednjih 20 godina, Vašington izdvojio više od 140 milijardi dolara samo u oblasti zdravstvene pomoći

"SAD su neprikosnoveni lider u pružanju zdravstvene i humanitarne pomoći, širom sveta", naglasio je Pompeo i dodao:

"Pandemije ne poštuju granice. Tokom decenija američkog globalnog liderstva u oblasti zdravstvene i humanitarne pomoći, videli smo da su se pametne i streateške investicije pokazale ključnim u zaštiti domovine. Kao što se to u prošlosti pokalazo, možemo se boriti protiv pandemije kod kuće i pomoći drugim nacijama da spreče širenje zaraze u inostranstvu".

Pompeo je podsetio da Amerikanci ne pružaju pomoć samo kroz vladina sredstva, navodeći da su građani SAD velikodušno uputili donacije u vrednosti više od jedne i po milijarde dolara ljudima ugroženim zbog pandemije Kovida 19 širom sveta, preko privatnih firmi, neprofitnih grupa i verskih organizacija.

"Znam da ćemo nastaviti da to radimo i u nedeljama i mesecima pred nama, kao najveći humanitarci sveta", zaključio je Pompeo.

XS
SM
MD
LG