Linkovi

Od srede na Kosovu oštrija zabrana kretanja zbog koronavirusa


Ministar zdravlja Kosova Arben Vitia rekao je da će se novim merama izlasci građana iz kuća utvrđivati na osnovu pretposlednjeg matičnog broja iz lične karte. Na fotografiji koronavirus ambulanta u Prištini (Foto: Reuters/Laura Hasani)
Ministar zdravlja Kosova Arben Vitia rekao je da će se novim merama izlasci građana iz kuća utvrđivati na osnovu pretposlednjeg matičnog broja iz lične karte. Na fotografiji koronavirus ambulanta u Prištini (Foto: Reuters/Laura Hasani)

Na Kosovu će od srede 15. aprila stupiti na snagu nove, oštrije mere, čiji je cilj sprečavanje širenja koronavirusa, odlučilo je Ministarstvo zdravlja Kosova. Građani stariji od 16 godina, imaće pravo da se kreću samo 90 minuta dnevno, objavilo je to ministarstvo.

Ministar zdravlja Kosova Arben Vitia rekao je da će se novim merama izlasci građana iz kuća utvrđivati na osnovu pretposlednjeg matičnog broja iz lične karte.

"Od 15. aprila, od 06:00 časova, zabranjena je cirkulacija fizičkih lica, izvan njihovih kuća i stanova, osim onih starijih od 16 godina kojima je dozvoljeno da izađu kako bi se snabdeli hranom, lekovima i higijenskim materijalom i da obave bankarska plaćanja. Vreme će se određivati na osnovu pretposlednje cifre matičnog broja lične karte i to sat i po vremena dnevno. Za strane državljane koji nemaju ličnu kartu Kosova, njihov raspored će biti definisan na osnovu poslednje cifre broja pasoša", rekao je Vitia.

U skladu sa predstavljenom matricom raspored će biti sledeći:

Pretposlednji broj lične karte 0 i 1 u periodu od 07:00-08:30h;

Pretposlednji broj lične karte 2 u periodu od 09:00-10:30h;

Pretposlednji broj lične karte 3 u periodu od 11:00-12:30h;

Pretposlednji broj lične karte 4 u periodu od 13:00-14:30h;

Pretposlednji broj lične karte 5 i 6 u periodu od 15:00-16:30h;

Pretposlednji broj lične karte 7 u periodu od 17:00-18:30h;

Pretposlednji broj lične karte 8 u periodu od 19:00-20:30h;

Pretposlednji broj lične karte 9 u periodu od 21:00-22:30h.

Vitia je upozorio i da se narednih dana očekuje naglo povećanje broja pozitivnih slučajeva koronavirusa, ali da će nakon toga uslediti postepeno opadanje.

Prema zvaničnim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova registrovano je 15 novih slučajeva koronavirusa, čime se broj inficiranih povećao na 377.

U međuvremenu su u srpskim sredinama na severu Kosova zabeležena još četiri slučaja obolelih od koronavirusa.

“Tri novoobolela su iz Zubinog Potoka, a jedan je iz Leposavića”, saopštio je epidemiolog Aleksandar Antonijević iz Zavoda za javno zdravlje u Mitrovici.

Zbog naglog povećanja broja inficiranih na Kosovu, Priština je od juče od 17 sati časova zvanično u karantinu. Kretanje je dozvoljeno samo licima koja imaju dozvolu za kretanje u vanrednim situacijama. Pored Prištine u karantinu su i opštine Uroševac, Suva Reka, Zvečan i Severna Mitrovica.

Odluke o novim merama u borbi protiv Kovida 19 od ponoći na Kosovu donosi Ministarstvo zdravlja Kosova, rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti.

"Svi znate da nam je Ustavni sud dao vremena da još jednom pogledamo odluku, nije osporio odluku o merama koju smo doneli, već je ustanovio da mere treba da preduzme Ministarstvo zdravlja - ne za celo Kosovo, već za svaku opštinu pojedinačno. Od danas će odluke donositi Ministarsto zdravlja Kosova i ministarstva koja su u ovom procesu“, rekao je Kurti.

Vršilac dužnosti minitarstva zdravlja Kosova Arben Vitia rekao je da će situacija sa koronavirusom tokom sledeće nedelje na Kosovu ući u svoju kulminirajuću fazu.

„Zahvaljujući preduzetim merama uspeli smo da situaciju držimo pod kontrolom, ali to nije dovoljno. Poslednjih dana imamo veliki broj inficiranih, dobili smo preporuke za strožije mere. Svaki izlazak može skupo da nas košta. Nalazimo se u situaciji kada ne bi trebalo da tolerišemo virus i potrebna nam je saradnja sa vama, građani", rekao je Vitia.

Vitia je kazao da je Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova saopštio da se većina dosadašnjih mera ne poštuje i da je zbog toga predložio uvođenje novih, rigoroznijih mera.

„Preporuke za rigoroznije mere smo dobili i one će biti objavljene u roku od 2-3 dana kada će i stupiti na snagu“, rekao je Vitia ne navodeći o kojim merama je reč.

XS
SM
MD
LG