Linkovi

SAD optužile ruskog oligarha Deripasku za kršenje sankcija


FILE - Russian metals magnate Oleg Deripaska attends a meeting of Russian President Vladimir Putin and Turkish President Recep Tayyip Erdogan, outside St. Petersburg, Russia, Aug. 9, 2016.
FILE - Russian metals magnate Oleg Deripaska attends a meeting of Russian President Vladimir Putin and Turkish President Recep Tayyip Erdogan, outside St. Petersburg, Russia, Aug. 9, 2016.

Američki sekretarijat za pravosuđe u četvrtak je otpečatio optužnicu protiv ruskog aluminijumskog magnata Olega Deripaske i njegove dve saradnice zbog "zavere da izbegnu sankcije Sjedinjenih Država."

52-godišnji Deripaska, koji se smatra bliskim prijateljem ruskog predsednika Vladimira Putina, pod američkim je sankcijama od 2018. godine, zbog aktivnosti u prilog visokog ruskog zvaničnika, kao i zbog svojih poslovnih operacija u ruskom sektoru energetike.

On je jedan od sedam ruskih oligarha i 17 vladinih zvaničnika kojima su uvedene sankcije zbog "malignih aktivnosti" ruske vlade širom sveta, što se odnosi i na okupaciju Krima i agresiju u istočnoj Ukrajini.

Deripaskino ime se takođe pojavilo za vreme istrage specijalnog tužioca o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. Međutim, tada nije optužen ni za jedno krivično delo u vezi sa tim ruskim aktivnostima, i u saopštenju Sekretarijata za finansije o sankcijama protiv Deripaske nije pomenuto rusko mešanje u izbore.

Dve optužene Deripaskine saradnice - 45-godišnja ruska državljanka Natalija Mihajlovna Bardakova i 42-godišnja Olga Šriki, naturalizovana američka državljanka koja živi u državi Nju Džersi - optužene su da su obavile finansijske transakcije u vrednosti od više stotina hiljada dolara u korist njegovih poslovnih i privatnih aktivnosti, navodi se 31-strani optužnice. Između ostalog, optužene su da su pomogle Deripaskinoj trudnoj devojci Ekaterini Olegovnoj Voronjini da otputuje za Sjedinjene Države i tu se porodi kako bi dete dobilo američko državljanstvo. Protiv Voronjine je takođe podignuta optužnica.

42-godišnja Olga Šriki iz Nju Džersija izlazi iz sudnice na Menhetnu, gde je puštena pod kaucijom od 2 miliona dolara, 29. septembra 2022.
42-godišnja Olga Šriki iz Nju Džersija izlazi iz sudnice na Menhetnu, gde je puštena pod kaucijom od 2 miliona dolara, 29. septembra 2022.

Šriki je uhapšena ranije u četvrtak. Preostalo troje optuženih je i dalje na slobodi.

Optužnice protiv Deripaske i njegovih saradnica su deo širih napora Sekretarijata za pravosuđe da kazni Putinove saradnike zbog podrške ruskom ratu u Ukrajini, što predstavlja kršenje niza sveobuhvatnih sankcija koje su SAD uvele posle ruskog vojnog upada u Ukrajinu 24. februara ove godine.

U mesecima posle toga, američka vlada je označila skoro 2.000 ruskih, beloruskih i ukrajinskih pojedinaca i entiteta zbog učešća u aktivnositma kojima se podržava rat, izjavio je Džejms O’Brajan, koordinator Stejt departmenta za politiku sankcija.

Američki državni sekretar Merik Garland pokrenuo je specijalnu radnu grupu koju čine predstavnici više vladinih agencija (Task Force KleptoCapture) samo nekoliko dana posle početka ruskog napada na Ukrajinu.

"Posle ruske neopravdane i neisprovocirane invazije na Ukrajinu, obećao sam Amerikancima da će Sekretarijat za pravosuđe raditi na tome da se pozovu na odgovornost oni koji krše zakone i ugrožavaju našu nacionalnu bezbednost", saopštio je Garland. "Današnje optužnice pokazuju da ostvarujemo to obećanje."

Američki sekretar za pravosuđe Merik Garland, 27. septembra 2022.
Američki sekretar za pravosuđe Merik Garland, 27. septembra 2022.

Sankcije uvedene Deripaski i drugim oligarsima znače da njihova imovina može da bude zaplenjena a američkim državljanima je zabranjeno da posluju sa njima.

2019. godine, Olga Šriki je, kako se navodi, obezbedila prodaju muzičkog studija u Kaliforniji, čiji je vlasnik bio Deripaska, kroz niz fiktivnih kompanija, navodi se u optužnici.

Deripaska je onda navodno pokušao da prebaci više od 3 miliona dolara zarade od prodaje prebaci na jedan račun u Rusiji preko fiktivne kompanije registrovane u Kaliforniji.

U optužnici se navodi da je 2020. godine, Deripaskina devojka Voronjina, uz pomoć Olge Šriki, privatnim avionom stigla u SAD gde se porodila, a njeno dete sa Deripaskom dobilo američko državljanstsvo. Međutim, pokušaj da se po drugi put porodi u SAD, 2022. godine, nije uspeo, navodi se u optužnici.

Nakon što je opet doputovala u SAD privatnim avionom i lagala federalne agente o ulozi Deripaske i njegovih saradnika u izbegavanju sankcija, Voronjini nije dozvoljen ulazak u Ameriku.

Pored izbegavanja američkih sankcija, Šriki je optužena za uništavanje dokaza koje je tražila velika porota, dok su Bardakova i Voronjina optužene za davanje lažnih iskaza federalnim agentima.

Prema optužnici, Deripaska je u periodu između 2005. i 2008. godine kupio najmanje tri luksuzne nekretnine u Njujorku i Vašingtonu, vredne nekoliko desetina miliona dolara. Prošle godine, agenci FBI su pretresli dva od tri njegova poseda u Vašingtonu i Njujorku.

2019. godine, Sekretarijat za finansije je ukinuo sankcije protiv Deripaskine aluminijumske kompanije Rusal i dve firme, nakon što je Deripaska pristao da smanji svoj vlasnički ulog u njima. Ali sankcije protiv Deripaske su ostale na snazi iako je Deripaska pokrenuo sudski proces tražeći da mu se ime skine sa liste Sekretarijata za finansije na kojoj su ruski tajkuni povezani sa Putinom.

Direktor FBI Kristofer Rej rekao je da optužnica protiv Deripaske i njegovih saradnika "pokazuje rešenost FBI-ja da upotrebi sva sredstva na raspolaganju da agresivno goni one koji pokušavaju da izbegnu ekonomske kontra-mere Sjedinjenih Država protiv ruske vlade".

XS
SM
MD
LG