Linkovi

Jahta povezana sa Deripaskom stigla u Tursku


Jahta Klio čije je vlasništvo povezano sa ruskim oligarhom Olegom Deripaskom kod turskog letovališta Gocek (Foto: REUTERS/Yoruk Isik)
Jahta Klio čije je vlasništvo povezano sa ruskim oligarhom Olegom Deripaskom kod turskog letovališta Gocek (Foto: REUTERS/Yoruk Isik)

Jahta čije je vlasništvo povezano sa ruskim oligarhom Olegom Deripaskom stigla je u zaliv nadomak letovališta Gocek na jugozapadu Turske.

Jedan od očevidaca preneo je agenciji Rojters da je jahta Klio, duga 73 metra, pod zastavom Kajmanskih ostrva, pristala na obalu Goceka u egejskoj provinciji Mugla.

Jahta Klio pojavila se u turskim teritorijalnim vodama pošto su u tamošnjim lukama ranije tokom meseca pristale još dve superjahte povezane sa ruskim milijarderom Romanom Abramovičem.

Deripaski, osnivaču ruskog aluminijumskog giganta Rusal, sankcije su uvele Sjedinjene Države, Evropska unija i Britanija.

Deo međunarodne javnosti nastoji da izoluje ruskog predsednika Vladimira Putina i njegove saradnike zbog ruske invazije na Ukrajinu, koju Kremlj naziva specijalnom vojnom operacijom.

Turska, članica Severnoatlantske alijanse (NATO) deli pomorsku granicu sa Ukrajinom i Rusijom u Crnom moru, gaji dobre veze sa obe države i posredovala je u jednoj rundi mirovnh pregovora dve strane.

Pružila je podršku Kijevu, ali se ujedno protivi sankcijama Moskvi - uključujući mere protiv ruskih oligraha.

Inače, zvanična Ankara – kako izveštava agencija Rojters, u znatnoj meri oslanja se na uvoz ruskih energenata i turističke posete. Takođe, deo međunarodne javnosti smatra je utočištem za Ruse pre sankcijama od kojih su mnogi investirali u tu zemlju.

Ukrajina nastoji da obezbedi veću tursku podršku – a jedan od zvaničnika te zemlje u petak je izjavio da, iako time nije zadovoljna, shvata realnost veza Ankare i Moskve.

XS
SM
MD
LG