Linkovi

SAD uvele sankcije Deripaski, Patruševu, Kosačevu...


Sjedinjene Države uvele su u petak sankcije ruskim biznismenima, kompanijama i zvaničnicima, saradnicima predsednika Vladimira Putina.

Reč je o jednom od najgresivnijih poteza Vašingtona na kažnjavanju Moskve zbog, kako se ističe, niza "štetnih aktivnosti", među kojima je i mešanje u američke izbore 2016. godine.

Najnovijim potezom, koji je preduzet pod pritiskom Kongresa, zamrzava se američka imovina oligarha, kao što su Oleg Deripaska i poslanik Sulejman Kerimov, čija porodica kontroliše najvećeg ruskog proizvođača zlata, Polius.

Na spisku su, između ostalih, i sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev i predsedavajući Komiteta za spoljne poslove ruskog Saveta federacije Konstantin Kosačev.

Sankcije Sekretarijata za finansije uvedene su sedmorici ruskih oligarha, 12 kompanija koje poseduju ili kontrolišu, te 17 zvaničnika ruske vlade i državnoj kompaniji za trgovinu oružjem i verovatno će iskomplikovati napore predsednika Donalda Trampa da poboljša odnose sa ruskim liderom.

Američki zvaničnici saopštili su da je cilj sankcija suprostavljanje "sve drskijim štetnim aktivnostima ruske vlade širom sveta"

Sekretar za finansije Stiv Mnučin saopštio je da je Moskva angažovana "u nizu štetnih aktivnosti, među kojima su dalja okupacija Krima, podsticanje nasilja u istočnoj Ukrajini, snabdevanje Asadovog režima materijalom i oružjem kojim bombarduje civile, pokušaji da se podriju zapadne demokratije i zlonamerne sajber aktivnosti".

"Ruska vlada radi u disproporcionalnu korist oligarha i vladinih elita", dodao je Mnučin.

Neimenovani visoki zvaničnik američke administracije rekao je novinarima da su oligarsi "značajno profitirali" pod Putinovim režimom i da imaju ključnu ulogu u njegovoj zloćudnoj agendi".

Sankcije pogađaju rusku ekonomiju?

Reagujući na sankcije, Konstantin Kosačev je ocenio da su neosnovane i neprijateljske, prenela je novinska agencija Interfaks.

Kako prenosi agencija Rojters, sankcije bi mogle da nanesu štetu ruskoj ekonomiji, naročito finansijskom i energetskom sektoru.

Akcije proizvođača aluminijuma Rusal pale su za 2,2 odsto na moskovskoj berzi, nakon što se kompanija našla na spisku američke vlade.

Ruske državne kompanije pod američkim sankcijama dobiće dodatnu vladinu pomoć, saopštio je ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov, a prenosi Interfaks.

Američke obaveštajne agencije zaključile su da je Rusija izvodila hakerske napade i širila propagandu da bi se mešala u američke izbore, u korist Trampa, a protiv demokratskog kandidata Hilari Klinton. Kremlj demantuje te optužbe.

Specijalni tužilac Robert Maler istražuje da li je Trampova kampanja bila u dosluhu sa Rusijom, što Tramp demantuje. Maler je već podigao optužnicu protiv 13 Rusa i tri organizacije.

XS
SM
MD
LG