Linkovi

Odbijena i treća Deripaskina tužba protiv Crne Gore


Oleg Deripaska u Kremlju, 22. juna 2018. (Foto: Reuters/Sergei Karpukhin)
Oleg Deripaska u Kremlju, 22. juna 2018. (Foto: Reuters/Sergei Karpukhin)

Ministarstvo ekonomije Crne Gore saopštilo je u srijedu da je Crna Gora je u investicionom arbitražnom postupku između bivšeg vlasnika KAP-a Olega Deripaske i Crne Gore “odnijela još jednu u nizu pobjeda protiv Deripaske i njegovih kompanija”.

Prema navodima saopštenja crnogorskog ministarstva, “postupajući arbitražni tribunal je 15. oktobra strankama dostavio svoju konačnu odluku i jednoglasno utvrdio da bilateralni sporazum o zaštiti stranih investicija, koji je zaključen između Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije, nije primjenljiv na Crnu Goru”.

"Stoga, arbitražni tribunal se oglasio u potpunosti nenadležnim i odbio da dalje odlučuje o tužbenim zahtjevima g. Deripaske. Arbitražni tribunal je, dodatno, odredio da g. Deripaska Crnoj Gori nadoknadi sve troškove arbitraže i pravnog zastupanja koje je Crna Gora do sad snosila u ovom postupku", saopšteno je iz ministarstva.

Iz tog vladinog resora su podsjetili da je 2016. Deripaska pokrenuo protiv Crne Gore arbitražni postupak kod Arbitražnog tribunala čije je sjedište u Stokholmu, tvrdeći da je Crna Gora prekršila više obaveza sadržanih u pomenutom sporazumu o zaštiti stranih investicija.

"Iako nije bila opredijeljena tačna vrijednost spora, prethodno je najavljivano da će biti zahtijevana naknada štete ne manja od 600 miliona eura. Donošenjem konačne odluke u ovom postupku”, piše u saopštenju, u kojem se dodaje da je “Crna Gora u potpunosti pobijedila potpuno neosnovane argumente g. Deripaske, i time odnijela još jednu u nizu pobjeda protiv g. Deripaske i njegovih kompanija".

Prema navodima ministarstva, podsjećaju ovo je bio treći arbitražni postupak pokrenut protiv Crne Gore u vezi sa privatizacijom, poslovanjem i stečajem KAP-a, nakon što je prethodna dva postupka pokrenula kiparska kompanija g. Deripaske, CEAC Holdings Limited, pri čemu jedan po osnovu bilateralnog sporazuma o zaštiti stranih investicija između Srbije i Crne Gore i Republike Kipar, a drugi po osnovu Ugovora o poravnanju iz novembra 2009. godine.

U oba takva postupka, postupajući arbitražni tribunali su odbijali CEAC-ove zahtjeve i dosudili Crnoj Gori troškove postupka. CEAC i dalje odbija da dobrovoljno isplati iznose na koje je obavezan pomenutim arbitražnim odlukama, i opstruira sudske postupke kroz koje Crna Gora pokušava prinudno da naplati svoja potraživanja", saopšteno je iz ministarstva.

XS
SM
MD
LG