Linkovi

Američke sankcije - težak udarac za Kremlj


Ruski predsednik Vladimir Putin i magnat Oleg Deripaska na samitu APEK-a u Vijetnamu (arhivski snimak)
Ruski predsednik Vladimir Putin i magnat Oleg Deripaska na samitu APEK-a u Vijetnamu (arhivski snimak)

Bela kuća uvela je sankcije 38 ruskih pojedinaca i kompanija, navodeći da SAD žele da se suprotstave "zlonamernim aktivnostima" ruske vlade protiv zapadnih demokratija.

Na brifingu za novinare u Beloj kući u petak, sekretarka za štampu Sara Hakabi Sanders izjavila je da SAD i dalje žele da sarađuju sa Rusijom.

SAD uvode oštre sankcije ruskim oligarsima

US Raises the Stakes with Tough Sanctions on Russian Oligarchs
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

"Želeli bismo da se rusko ponašanje u potpunosti promeni. Želimo da nastavimo da vodimo razgovore i gradimo bolje odnose", navela je Sanders.

Oligarsi, ruske kompanije

Sankcije će se uvesti sedmorici ruskih oligarha - među kojima je Oleg Deripaska, magnat trgovine aluminijumom i bliski saradnik predsednika Putina - kao i 12 kompanija koje su u njihovom vlasništvu ili pod njihovom kontrolom. Sedamnaest visokih zvaničnika ruske vlade kao i državna kompanija za prodaju oružja i njen ogranak, jedna ruska banka, takođe su meta sankcija.

Istaknuti ruski biznismeni i zvaničnici na listi američkih sankcija, s leva na desno: Oleg Deripaska, Vladimir Bogdanov, Sulejman Kerimov, Kirill Šamalov, Viktor Vekselberg, Mihail Fradkov, Sergej Fursenko, Aleksej Djumin, Vladimir Kolokocev, Konstantin Kosačev, Andrej Kostin, Aleksej Miler, Nikolaj Patrušev, Vladimir Justinov, Viktor Zolotov.
Istaknuti ruski biznismeni i zvaničnici na listi američkih sankcija, s leva na desno: Oleg Deripaska, Vladimir Bogdanov, Sulejman Kerimov, Kirill Šamalov, Viktor Vekselberg, Mihail Fradkov, Sergej Fursenko, Aleksej Djumin, Vladimir Kolokocev, Konstantin Kosačev, Andrej Kostin, Aleksej Miler, Nikolaj Patrušev, Vladimir Justinov, Viktor Zolotov.

U grupi su ključni članovi najužeg kruga Putinovih saradnika. Sankcijama je zamzrnuta njihova imovina u SAD a građanima SAD zabranjeno da posluju sa njima.

Neki američki zakonodavci i eksperti za spoljnu politiku pozdravili su odluku navodeći da je odavno trebalo uvesti te sankcije.

Kongresmesn Adam Šif iz Kalifornije, najviše rangirani demokrata u Odboru za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma, izjavio je da je ovaj potez do sada najsnažnija mera koju je preduzela Trampova administracija zbog ruskog mešanja u predsedničke izbore u SAD 2016. i "ubistva disidenata kod kuće i u inostranstvu."

"Sankcije oligarsima kao što su Oleg Deripaska, koji je povezan sa Polom Manafortom, Aleksandar Toršin i Putinov zet poslaće snažnu poruku Kremlju", saopštio je Šif.

Republikanski senator sa Floride Marko Rubio, bivši predsednički kandidat, takođe je pozdravio jučerašnje saopštenje.

Senator Marko Rubio (arhivski snimak)
Senator Marko Rubio (arhivski snimak)

"Nove sankcije šalju jasnu poruku Vladimiru Putinu da će ilegalna okupacija Ukrajine, podrška ratnim zločinima sirijskog predsednika Bašara al-Asada, pokušaji da se podriju zapadne demokratije i zloćudni sajbernapadi imati ozbiljne posledice po njega i one koji ga okružuju", saopštio je Rubio.

Rusija demantuje da se njena vlada mešala u zapadne izbore kao i tvrdnje da Moskva ubija disidente.

Meta novih sankcija je i Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

"Bio sam u SAD mnogo puta. Što se tiče činjenice da su uveli sankcije, to ne znači da nećemo komunicirati sa njima. Postoje druge zemlje gde je moguće komunicirati i raditi na rešenju ovih problema", naveo je Patrušev.

"Težak udarac"

Bil Brauder, izvršni direktor investicionog fonda Hermitidž Kapital specijalizovanog za ruska tržišta, i aktivista za ljudska prava, izjavio je za Glas Amerike da je najnovija runda sankcija "izuzetno težak udarac za Putina i njegov krug saradnika" i da će verovatno imati direktniji i dugoročniji efekat na rukovodstvo u Kremlju.

"Svaka civilizovana zemlja bi trebalo da sledi američki primer i uvede sankcije", izjavio je Brauder.

Anders Aslund iz Atlantskog saveta, američkog tink tenka koji se bavi međunarodnim odnosima, izjavio je da će sankcije biti bolne za Rusiju.

"Sankcije u suštini znače da ti ljudi neće moći da posluju u američkom bankovnom sistemu a to u suštini znači da ne možete da obavljate poslovanje u dolarima, što je veoma ozbiljan problem", kazao je Aslund za Glas Amerike.

Neki, među kojima je Mark Simakovski iz Atlantskog saveta, postavljaju pitanje zašto su sankcije uvedene baš u ovom momentu?

"To su potez koje bi preduzela svaka normalna administracija", kaže Simakovski. "Pitanje je, pošto se predsednik Tramp trudio da održi pozitivne odnose sa Putinom, čak mu je i čestitao na pobedi, zašto se administracija odlučila na ovaj korak i zašto baš sad?"

Simakovski kaže da nove sankcije verovatno neće promeniti Putinovo ponašanje. "Mislim da će one samo dalje produbiti jaz između SAD i Rusije".

Mnogi eksperti sada čekaju da vide da li će zemlje Evropske unije slediti američki primer sopstvenim strožim merama protiv Moskve, sada kada su SAD preuzele vodeću ulogu u sankcionisanju ruskih oligarha.

U izradi izveštaja Sindi Sejn i Vilijama Gala učestvovali su i Julija Alieva, Ia Meurmišvili i Ruski servis Glasa Amerike.

XS
SM
MD
LG