Linkovi

Bajden zatražio od obaveštajnih službi da istraže poreklo Kovida 19


ARHIVA - Predsednik SAD Džo Bajden (Foto:AP/Evan Vucci)
ARHIVA - Predsednik SAD Džo Bajden (Foto:AP/Evan Vucci)

Predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden zatražio je u sredu od američke obaveštajne zajednice da uloži još više napora da “istraži poreklo pandemije Kovida 19”.

Bajden je rekao da nema dovoljno dokaza da bi se zaključilo “da li je potekla od ljudskog kontakta sa zaraženom životinjom ili od nesreće u laboratoriji”.

Američki predsednik je u saopštenju naveo da veći deo obaveštajne zajednice “ne veruje da ima dovoljno informacija da bi se procenilo da je jedan uzrok verovatniji od drugog”. Takođe je naložio američkim nacionalnim laboratorijama da pomognu u istrazi, a od Kine je zatražio da sarađuje sa međunarodnim istragama porekla pandemije.

“Sjedinjene Države će nastaviti da sarađuju sa partnerima širom sveta, sa sličnim stavovima, da bi se izvršio pritisak na Kinu da učestvuje u punoj, transparentnoj međunarodnoj istrazi zasnovanoj na dokazima i da obezbedi pristup relevantnim podacima i dokazima”, naveo je Bajden u saopštenju.

Pomenuo je i mogućnost da čvrst zaključak možda nikada neće biti donet, imajući u vidu odbijanje kineske vlade da u potpunosti sarađuje sa međunarodnim istragama.

Neuspeh u tome da se naši inspektori pošalju na teren tih prvih meseci uvek će biti prepreka bilo kojoj istrazi porekla Kovida 19”, zaključio je američki predsednik.

XS
SM
MD
LG