Linkovi

U SAD zimska oluja, u Evropi "kao ljeto"


Kombinovana fotografija nadolazeće oluje u San Francisku i toplog vremena u Malagi (Foto: Reuters)
Kombinovana fotografija nadolazeće oluje u San Francisku i toplog vremena u Malagi (Foto: Reuters)

Velika zimska oluja zahvatila je Sjedinjene Države, praćena obilnom kišom na zapadnoj obali i snijegom u državama na sjeveru i u centralnom dijelu Amerike, dok su na jugu oštećeni domovi u mogućem tornadu.

Avion kompanije "Delta" u utorak je izletio sa zaleđene piste u Mineapolisu, ali nije bilo povrijeđenih putnika. Lokalni mediji prenose da je bio potreban sat da se 147 putnika, na letu iz Los Kabosa u Meksiku, iskrca iz aviona i autobusima prebaci do aerodromske zgrade.

Na aerodromu je do srijede ujutro po lokalnom vremenu palo 25 centimetara snijega, a moguće je još 7 do 12 cm, saopšteno je iz Nacionalne meteorološke službe. U Minesoti i djelovima Viskonsina zbog snijega je u srijedu zatvoreno više škola.

U Montgomeriju, u južnoj američkoj državi Alabami, u olujnom nevremenu su oštećene kuće, oboreno drveće i prevrnuti automobili. Lokalne vlasti su saopštile da je radar registrovao mogući, ali nepotvrđeni tornado. Oluja je bila praćena izuzetno snažnim vjetrom.

U nevremenu koje je pogodilo Ilinois u utorak, registrovano je najmanje 6 tornada, najveći broj u januaru u toj državi od 1989. godine, saopšteno je iz Nacionalne meteorološke službe. U nekim prodjučjima je pričinjena šteta na kućama i oboreni dalekovodi.

U zalivu San Franciska, vlasti se pripremaju za poplave. Najavljeno je i zatvaranje škola, dok je na međunarodnom aerodromu otkazano više od 60 letova.

U tom području se za kasno u srijedu i u četvrtak prognozira obilna kiša praćena naletima vjetra do gotovo 100 kilometara na sat, što bi moglo da izazove poplave i nestanke struje i da oteža saobraćaj.

Prethodna oluja, za vrijeme novogodišnje večeri, dovela je do evakuacije stanovnika u ruralnim zajednicama u sjevernoj Kaliforniji i spasavanja nekoliko vozača sa poplavljenih puteva. Oštećeno je i nekoliko nasipa južno od Sakramenta, glavnog grada Kalifornije.

Rekordno visoke temperature u Evropi

U djelovima Evrope su u novoj godini zabilježene rekordno visoke zimske temperature, zbog kojih aktivisti pozivaju na bržu akciju protiv klimatskih promjena. Visoke temperature međutim predstavljaju kratkoročni predah za evropske vlade koje pokušavaju da obezbijede dovoljne zalihe gasa i ograniče rast cijena nakon što je Rusija smanjila isporuke goriva.

Temperature su prethodnih dana obarale rekorde u stotinama mjesta, od Švajcarske do Poljske i Mađarske, gdje je zabilježeno najtoplije božićno veče u Budimpešti, dok je 1. januara temperatura bila 18,9 stepeni Celzijusa.

U Francuskoj, gdje je noć između 30. i 31. decembra bila najtoplija ikada, 1. januara je izmjerena temperatura od gotovo 25 stepeni. Poznata evropska skijališta bila su pusta zbog nedostatka snijega.

Meteorološka služba u Njemačkoj, gdje su zabilježene temperature iznad 20 stepeni Celzijusa, saopštila je da tako topla zima nije zabilježena u zemlji od 1881. godine.

Na aerodromu u Bilbau, u Španiji, izmjerena je temperatura iznad 25 stepeni. Češka televizija prenijela je da je u privatnim baštama počelo da cvjeta drveće, dok je u Švajcarskoj izdato upozorenje na polen.

Naučnici još nisu analizirali specifične načine na koji su klimatske promjene uticale na nedavne visoke temperature, ali se topli januar uklapa u dugoročni trend porasta temperatura zbog zagrijavanja izazvanog ljudskom aktivnošću.

Rekordno visoke temperature izmjerene su posle još jedne godine ekstremnih vremenskih uslova koje su naučnici direktno povezali sa globalnim zagrijavanjem, kao što su smrtonosni talasi vrućina u Evropi i Indiji, te poplave u Pakistanu.

XS
SM
MD
LG