Linkovi

Upozorenja na poplave u Kaliforniji posle snažne oluje


Uništeni automobili i oboreno drveće posle oluje u sjevernom dijelu Kalifornije (Foto: REUTERS/Carlos Barria)
Uništeni automobili i oboreno drveće posle oluje u sjevernom dijelu Kalifornije (Foto: REUTERS/Carlos Barria)

U djelovima sjeverne Kalifornije na snazi su upozorenja na poplave posle snažne oluje koja je tokom prazničnog vikenda zahvatila tu američku državu.

Za poslijepodne ili veče se prognozira novi vremenski sistem, ali je iz Nacionalne meteorološke službe saopšteno da će kiša biti umjerena do dolaska još jedne snažne oluje u utorak.

Čak i u iz predah od obilne kiše i velikih sniježnih padavina, u okrugu Sakramento i dalje su na snazi upozorenja na poplave, dok su putevi u tom poljoprivrednom području i dalje preplavljeni.

Ekipe hitne pomoći su tokom subote i nedelje spasavale vozače. U nedelju je jedna osoba pronađena mrtva u potopljenom automobilu blizu jednog od glavnih autoputeva, saopštili su zvaničnici za lokalne medije.

Vlasti okruga Sakramento su u nedelju veče izdale naredbu za evakuaciju stanovnika mjesta Point Plezent blizu autoputa, upozoravajući na opasne poplave. Stanovnicima obližnjih mjesta - Glenvil Trekt i Frenklin Pond - takođe je saopšteno da se pripreme za odlazak prije nego što nabujale vode odsjeku više puteva i spriječe evakuaciju.

Sjeverno od Sakramenta - glavnog grada Kalifornije - ekipe su uklanjale oboreno drveće sa puteva i trotoara, a najmanje 6.300 domaćinstava je i dalje bilo bez struje.

Tokom prazničnog vikenda, sa glavnih autoputeva kroz planinski vijenac Sijera Nevada čišćeni su veliki sniježni nanosi.

Biizu jezera Taho, desetine vozača spasene su tokom novogodišnje večeri duž jednog od glavnih autoputeva nakon što su njihovi automobili zaglavljeni u mećavi, saopšteno je iz kalifornijskog Sekretarijata za saobraćaj.

Tokom oluje, šteta je pričinjena i u gradovima u zalivu San Franciska. U San Francisku je tokom novogodišnje večeri palo rekordnih gotovo 14 centimetara kiše, najviše od novembra 1994. godine.

U južnoj Kaliforniji, nekoliko ljudi je spaseno iz preplavljenih automobila u okruzima San Bernandino i Orindž.

Kiša je ipak dobrodošla u Kaliforniji, gdje su protekle tri godine bile najsušnije u istoriji. Međutim, potrebno je mnogo više padavina da bi situacija bila značajno promijenjena.

XS
SM
MD
LG