Linkovi

Snažno nevreme izazvalo velike poremećaje u vazdušnom saobraćaju SAD


Otkazivanja letova na međunarodnom aerodromu Midvej u Čikagu, Ilinoj, 22. decembar, 2022. Foto: REUTERS/Matt Marton)
Otkazivanja letova na međunarodnom aerodromu Midvej u Čikagu, Ilinoj, 22. decembar, 2022. Foto: REUTERS/Matt Marton)

Otkazivanja letova i kašenjenja koja su zbog vremenskih neprilika zadesila američki komercijalni vazdušni saobraćaj tokom prazničnog vikenda, nastavljena su i u ponedeljak i utorak. Za najveći deo poremećaja odgovorna je kompanija Sautvest Erlajns.

Više od 3.800 letova američkih aviokompanija otkazano je u ponedeljak, uključujući 2.800 koje obavlja Sautvest, odnosno skoro 70 odsto ukupnog broja letova te kompanije koji su planirani tog dana, saopštila je tehnološka firma za praćenje letova Flajtaver.

Zabeležena su kašnjenja za više od 7.100 američkih polazaka i dolazaka, od čega nekoliko stotina letova kompanije Sautvest.

"Izazovi utiču na naše putnike i zaposlene na značajan način koji je neprihvatljiv", naveo je Sautvest u saopštenju, navodeći kao razlog "uzastopne dane ekstremnih zimskih vremenskih uslova".

Jedna od najvećih svetskih niskobudžetnih aviokompanija, sa sedištem u Dalasu, saopštila je da predviđa da će se poremećaji nastaviti u danima pred novogodišnji period prazničnih putovanja.

Novinska agencija AP je izvestila da je u utorak otkazano više od 60 odsto letova Sautvesta, te da je kompanija upozorila da će u narednim danima funkcionisati tek oko trećine njenih kapaciteta.

Istovremeno, u utorak su druge velike američke kompanije - Amerikan Erlajns, Junajted, Delta i Džetblu - imale tek nula do dva odsto otkazanih letova, što je navelo Ministarstvo saobraćaja da situaciju sa Sautvestom nazove "neproporcionalnom i neprihvatljivom".

Oluja pokvarila praznične planove

Komercijalni avio-saobraćaj je u problemima od prošle nedelje, kada su se arktičke temperature, zajedno sa velikom zimskom olujom nazvanom Eliot, nadvile iznad Srednjeg zapada i zahvatile veći deo Sjedinjenih Država pred božićni praznični vikend.

Rezultat nevremena je veliki broj otkazivanja i kašnjenja letova, zajedno sa dugim redovima i nestalim prtljagom na aerodromima. To je pokvarilo planove za zimski odmor za bezbroj putnika američkih aviokompanija, tokom jednog od najprometnijih perioda za putovanja u godini.

Kajl Goeke (29) rekao je da će biti zaglavljen u Sijetlu danima, nakon što mu je Aljaska erlajns otkazao let, zakazan za ponedeljak ujutru, od Sijetla do Mizule u Montani.

On je već u nedelju uveče putovao iz Vašingtona u Sijetl i rekao da uopšte nije spavao preko noći, primoran da umesto toga napravi aranžmane za smeštaj u Sijetlu.

"Srećom, imam prijatelja ovde u gradu da mi pomogne, mnogi drugi su samo ostavljeni sami", rekao je Goeke Rojtersu.

Posledice snežnog nevremena u Americi
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Mnogi putnici su na društvenim mrežama izrazili frustraciju i pokušali da dobiju odgovor od aviokompanija.

Dejvid Šarp je na Tviteru naveo da je njegov let Sautvest Erlajnsa iz Denvera za Sent Luis otkazan i da sledeći let nije bio dostupan još dva dana. Rekao je da će iznajmiti auto i odvesti se na odredište.

Sautvest Erlajns saopštio je u ponedeljak da se suočava sa velikim brojem zahteva putnika i da čini sve što može da vrati svoju mrežu u normalno funkcionisanje.

Grej Delisl je tvitovala Sautvest Erlajnsu: "Let 1824 iz Nešvila za Burbenk je otkazan zbog Eliota i nismo dobili nikakvo novo bukiranje! Tata dece je već propustio Božić i njegov prtljag je izgubljen sa lekovima u njemu! Telefon korisničkog servisa je zauzet. Upomoć!"

"Let Sautvest Erlajnsa iz Filadelfije nazad za El Paso otkazan je danas i najbolje što su moja braća mogla da urade je da odu iz Baltimora u utorak ujutru! Niko ništa nije mogao da uradi", napisao je drugi korisnik Tvitera Aleks Gervasi.

Deo prtljaga putnika ostao je dva dana na aerodromu Vilijam P. Hobi u Hjustonu, dok mnogi putnici koji su stigli nisu mogli da lociraju svoje torbe, javili su lokalni mediji.

Medlin Hauard je na Tviteru navela da joj je Sautvest rekao da njen prtljag leti na drugi aerodrom uprkos tome što joj je let otkazan.

XS
SM
MD
LG