Linkovi

Nova oluja zahvatila SAD: Snijeg na srednjem zapadu i opasnost od tornada na jugu


Čišćenje snježnih nanosa u Bafalu, u državi Njujork, 28. decembar 2022. (Foto: REUTERS/Lindsay DeDario)
Čišćenje snježnih nanosa u Bafalu, u državi Njujork, 28. decembar 2022. (Foto: REUTERS/Lindsay DeDario)

Prva velika sniježna oluja ove godine zahvatila je Sjedinjene Države, praćena snijegom, ledenom kišom i susnježicom na srednjem zapadu, dok na jugu postoji prijetnja od tornada i poplava.

Više od 30 centimetara snijega moglo bi tokom narednog dana da padne na američkom srednjem zapadu, saopštili su u utorak meteorolozi.

Očekuje se da će zbog snijega i snažnih naleta vjetra, putevi u pojedinim područjima biti gotovo neprohodni, dok će na nekima uslovi biti opasni zbog ledene kiše, saopšteno je iz Nacionalne meteorološke službe.

Oluja, koja bi do srijede trebalo da se proširi na Novu Englesku, dio je većeg vremenskog sistema praćenog obilnom kišom i mogućom grmljavinom, gradom i tornadima u djelovima dolina Misisipija i Tenesija i južnim Apalačima. Upozorenja na tornada i olujno nevrijeme izdata su u Luizijani, Misisipiju, Alabami i Džordžiji.

"To je sve dio istog sistema. Obilne sniježne padavine prisutne su od zapadne do sjeverne strane oluje, a zatim kiša i nevrijeme širom juga", saopštila je meteorološkinja Alison Santoreli.

Na međunarodnom aerodromu u Mineapolisu u utorak ujutro je otkazano gotovo 70 letova, prema vebsajtu "FlightAware". Očekuje se da će saobraćaj biti poremećen tokom perioda najobilnijih sniježnih padavina u utorak poslijepodne.

U međuvremenu, na sjevernoj obali Kalifornije proteklog vikenda je pala obilna kiša, što bi moglo da izazove poplave nakon što to područje tokom srijede i četvrtka zahvati još jedno nevrijeme. Meterolozi upozoravaju stanovnike da se pripreme za nestanke struje zbog očekivanog snažnog vjetra.

Do utorka ujutro, više od 21.000 domova i biznisa bilo je bez struje. Snažna zimska oluja zahvatila je Ameriku i tokom božićnih praznika. Stradale su desetine ljudi, od kojih više od polovine u području Bafala, grada u državi Njujork.

XS
SM
MD
LG