Linkovi

Aviokompanija Sautvest nastavila otkazivati letove


Putnik spava na klupi blizu mesta za prijem putnika aviokompanije Sautvest na međunarodnom aerodromu Denver, 27. decembar, 2022. (Foto AP/David Zalubowski)
Putnik spava na klupi blizu mesta za prijem putnika aviokompanije Sautvest na međunarodnom aerodromu Denver, 27. decembar, 2022. (Foto AP/David Zalubowski)

Porodice koje se nadaju da će uhvatiti let aviokompanije Sautvest posle nekoliko dana otkazivanja, nestalih prtljaga i propuštenih porodičnih okupljanja, pretrpele su još jedan talas otkazivanja letova. Do srede popodne, sa monitora koji pokazuju obaveštenja o dolascima i odlascima povučeno je još oko 2.600 letova tog prevoznika.

Iscrpljeni putnici su tražili prevoz alternativnim sredstvima, koristeći druge aviokompanije, iznajmljene automobile ili vozove – ili su jednostavno odustali.

Prema podacima kompanije za praćenje letova Flajtaver, više od 91 odsto svih otkazanih letova u SAD u sredu su bili Sautvestovi, koji nije bio u stanju da se oporavi od žestoke zimske oluje tokom vikenda.

Operativni sistemi te aviokompanije su bili posebno pogođeni, tako da su iz federalne vlade najavili da će istražiti šta se desilo u Dalasu, gde je njeno sedište, te zašto drugi avioprevoznici nisu imali iste probleme.

Nakon teškog vikenda, ostale veće aviokompanije, imale su raspon otkazanih letova od nula do dva odsto. Iz Sautvesta su već najavili da se komplikacije mogu očekivati i u narednim danima.

U video poruci koju je Sautvest objavio kasno u utorak, generalni direktor Robert Džordan rekao je da će aviokompanija raditi po skraćenom rasporedu nekoliko dana, ali da se nada da će se "vratiti na pravi put pre sledeće nedelje."

Džordan je okrivio zimsku oluju za rušenje "veoma složene" mreže aviokompanije. On je rekao da načini Sautvesta za oporavak od poremećaja funkcionišu "99 odsto vremena, ali očigledno je da moramo da udvostručimo“ nadogradnju sistema kako bi izbegli ponavljanje problema.

"Imamo stvarnog posla da ispravimo ovo“, rekao je 34-godišnji Džordan, koji je postao generalni direktor u februaru. "Za sada, želim da znate da smo posvećeni tome."

Sindikat koji predstavljaja pilote i stjuardese Sautvesta okrivio je za nastalu situaciju zastareli softver za planiranje rasporeda posade.

Kejsi Mari, predsedavajući Udruženja pilota Sautvesta, izjavio je da kompanija nije uspjela rešiti probleme koji su uzrokovali sličan krah u oktobru 2021.

"Puno je frustracija jer se ovo može sprečiti", rekao je Mari. "Aviokompanija ne može povezati posade sa avionima. Kompanija nije ni znala gde su piloti."

Sve ovo privuklo je i pažnju Vašingtona.

Sekretar za transport Pit Butidžidž, koji je kritikovao aviokompanije zbog prethodnih prekida saobraćaja, rekao je da će njegova agencija proučiti uzroke otkazivanja letova Sautvesta, te proveriti da li je aviokompanija ispunila svoje zakonske obaveze prema zaglavljenim putnicima.

Zato što je ono što sada vidimo, od sistema i samih letova, do nemogućnosti da se dobije bilo ko na telefonskoj liniji za korisničke usluge, potpuno neprihvatljivo“, rekao je Butidžidž mreži Si Bi Es u sredu rano ujutru.

U Kongresu, Odbor za trgovinu Senata je takođe obećao istragu. Dva demokratska senatora pozvala su Sautvest da obezbedi "značajnu" kompenzaciju za putnike, navodeći da aviokompanija ima novac zato što planira da isplati 428 miliona dolara dividendi sledećeg meseca.

XS
SM
MD
LG