Linkovi

Velika oluja u SAD: Od upozorenja na tornada do mećava


Policajac iz Kalifornije, Majk Ešelman, daje uputstva vozaču blizu grada Vrajtvud u ponedeljak 12. decembra 2022. (Will Lester/The Orange County Register/AP)
Policajac iz Kalifornije, Majk Ešelman, daje uputstva vozaču blizu grada Vrajtvud u ponedeljak 12. decembra 2022. (Will Lester/The Orange County Register/AP)

Veći dio centralnog dijela Sjedinjenih Država, od Stjenovitih planina do srednjeg zapada, u utorak se pripremao za mećavu, dok su u državama dalje na jugu izdata upozorenja na tornada uslijed masovne oluje koja je zahvatila zemlju.

Područje od Montane do zapadnog dijela Nebraske i Kolorada je pod upozorenjima na mećavu, a Nacionalna meteorološka služba predviđa da bi u nekim djelovima Južne Dakote i Nebraske moglo da padne više od 60 centimetara snijega.

Meteorolozi upozoravaju i da bi u djelovima Ajove, Minesote i Južne Dakote mogle da se formiraju naslage leda od 2,5 centimetara, sa mogućim naletima vjetra do 72 kilometra na sat. Postoji opasnost od nestanaka struje i teških uslova na putevima.

“Ovo je oluja s kojom nema šale", tvitovao je Sekretarijat za javnu bezbjednost Južne Dakote i pozvao građane da naprave zalihe osnovnih potrepština, a zatim ne izlaze iz kuće kada oluja pogodi tu saveznu državu.

Očekuje se da će u Južnoj Dakoti biti zatvoreni djelovi glavnih autoputeva zbog "ledene kiše, značajne akumulacije sniježnih padavina, niske vidljivosti, naleta snijega i vjetra", saopštio je Sekretarijat za saobraćaj te države i upozorio da će sporedni putevi vjerovatni biti neprohodni.

Na jugu, u utorak se očekuju tornada, snažan vjetar, grad i poplave. Najveća opasnost prijesti istočnom Teksasu, većem dijelu Luizijane i zapadnom Misisipiju. Ranije u utorak, izdata su upozorenja na tornado u djelovima centralne Oklahome i u sjevernom Teksasu.

U gradu Vejn, u Oklahomi, prijavljena je šteta nakon što je meteorološka služba upozorila na "potvrđeni tornado" rano ujutro u utorak.

Oštećeni objekat u gradu Vejn u Oklahomi, 13. decembar 2022.
Oštećeni objekat u gradu Vejn u Oklahomi, 13. decembar 2022.

Pretnja od nevremena biće prisutna i u srijedu u Luzijani, Misisipiju, Alabami i na Floridi. Nevrijeme je dio istog sistema koji je tokom vikenda doveo do obilnih sniježnih padavina u djelovima Kalifornije.

U sjevernom dijelu te države u ponedeljak je otvorena većina planinskih puteva. Oluja je dovela do značajnih padavina u Kaliforniji koja je suočena sa višegodišnjom sušom.

Prema podacima Univerziteta Kalifornije u Berkliju, tokom oluje je palo gotovo 140 centimetara snijega.

XS
SM
MD
LG