Linkovi

Vakcina kompanije Moderna efikasna i kod dece od 12 godina


ARHIVA - Vakcina kompanije Moderna (Foto: AP/Matt Slocum)
ARHIVA - Vakcina kompanije Moderna (Foto: AP/Matt Slocum)

Kompanija Moderna saopštila je u utorak da njena vakcina protiv Kovida 19 snažno štiti decu i od 12 godina, što bi moglo da otvori put da se odobri i druga vakcina za imunizaciju tog uzrasta u Sjedinjenim Državama.

S obzirom na to da su globalne zalihe vakcina i dalje male, veći deo sveta suočava se sa problemima u vakcinaciji punoletnih građana. Međutim, ranije ovog meseca, Sjedinjene Države i Kanada odobrile su upotrebu vakcine kompanija Fajzer i Bajontek kod dece starije od 12 godina.

Moderna sada planira da podatke o efikasnosti svoje vakcine kod adolescenata podnese početkom narednog meseca američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) i drugim globalnim regulatorima.

U istraživanju te kompanije učestvovalo je više od 3.700 dece uzrasta od 12 do 17 godina. Prema preliminarnim rezultatima, vakcina je izazvala iste znakove imunološke zaštite kod dece, kao što je to slučaj sa odraslima, te iste privremene nuspojave - bol u rukama, glavobolju i umor.

Među onima koji su dobili dve doze Modernine vakcine nije bilo zaraza Kovidom 19, u poređenju sa četiri slučaja kod dece koja su dobila placebo. Kompanija je u saopštenju navela da je vakcina 93 odsto efikasna dve nedelje posle primanja prve doze.

Deca su u daleko manjoj opasnosti da se ozbiljno razbole od Kovida 19, ali i dalje čine 14 odsto ukupnog broja zaraženih u zemlji. Samo u SAD je od Kovida preminulo najmanje 316 dece, prema podacima Američkog udruženja pedijatara.

Fajzer i Moderna počeli su da testiraju svoje vakcine i kod mlađe dece, od 11 godina do šestomesečnih beba. Ta istraživanja su složenija: tinejdžeri primaju istu dozu kao punoljetni građani, ali istraživači testiraju manje doze kod mlađe dece. Eksperti se nadaju da će pojedini rezultati tih istraživanja biti objavljeni na jesen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG