Linkovi

SAD: Raste broj obolelih i preminulih, vojska ponovo šalje pomoć


Vojno medicinsko osoblje u bolnici u Hjustonu, u Teksasu. (Foto: AP/David J. Phillip)
Vojno medicinsko osoblje u bolnici u Hjustonu, u Teksasu. (Foto: AP/David J. Phillip)

U Sjedinjenim Državama, jul je za sada najgori mesec po broju novozaraženih. Vojni medicinski timovi raspoređeni su u Teksasu i Kaliforniji da bi pomogli bolnicama preplavljenim pacijentima obolelim od koronavirusa.

U Kaliforniji, vojni lekari, medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici raspoređeni su u osam bolnica koje nemaju dovoljno osoblja, dok se beleži rekordan broj novozaraženih. U toj državi je zabeležen najveći dvodnevni rast zaraženih, gotovo 20 hiljada uz 258 smrtnih slučajeva tokom 48 sati.

U Hjustonu, u Teksasu, vojni medicinski tim od 86 članova preuzeo je krilo lokalnog medicinskog centra. U Teksasu je u četvrtak, treći dan za redom, registrovano 10 hiljada novoobolelih i još 129 žrtava.

U nekoliko država je ove nedelje registrovan rekordan broj obolelih, što je doprinelo naglom rastu stope smrtnosti na nacionalnom nivou. Sedmodnevni prosek dnevnog broja novih žrtava veći je za 34 odsto u odnosu na period pre dve nedelje, dok je broj novozaraženih skočio za 43 odsto.

Na Floridi je u petak zabeleženo još 128 smrtnih slučajeva i 11.345 novozaraženih. Bolnice u Majamiju su dostigle 95 odsto kapaciteta.

“Ja sam medicinski radnik i molim vas da shvatite ovaj virus ozbiljno”, poručio je Brajan Kaimrah.

Gradonačelnik Frensis Suarez takodje upozorava:

Ako se nešto ne preduzme da se dramatično izmeni naš kurs bićemo u još goroj situaciji.”

U Teksasu je takodje zabeležen rekordan broj žrtava. Od virusa je preminula i Analis Long, 47 godišnja majka trojki.

“Bila je to najteža stvar za nas. Ona je dala sve od sebe”, kaže njen suprug Donald.

A u Arizoni, zvaničnici su naručili hladnjače jer nemaju više mesta u mrtvačnicama. Broj žrtava virusa raste u 27 država. U medjuvremenu, gotovo polovina Amerike odustaje od daljih planova za ublažavanje restrikcija ili uvodi nove mere.

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, doktor Entoni Fauči rekao je izvršnom direktoru Fejsbuka Marku Zakerbergu da je situacija u SAD trenutno mešovita jer neke države imaju bolju situaciju od drugih. Fauči je takođe upozorio mlade ljude koji doprinose širenju virusa.

“Morate da snosite odgovornost, jer kad ste inficirani niste u vaakumu, vi širite pandemiju.”

I dok se debata oko maski nastavlja, guverneri Kolorada i Arkanzasa koji su se prethodno protivili obaveznom nošenju maski, sada menjanju tu odluku.

Medjutim, guverner Džordžije Brajan Kemp tuži gradonačelnicu Atlante Kišu Lens Botoms zato što zahteva da ih ljudi u njenom gradu nose.

“Ono što nam naučnici sada kažu je da treba nositi maske. Staviću našu politiku iznad svih”, poručila je Botoms.

Kemp je u petak pozvao sve stanovnike Džordžije da nose maske četiri nedelje da bi se zaustavilo širenje koronavirusa ali je i dalje ostao pri zabrani lokalnim i gradskim vlastima da uvedu obavezno nošenje maski u svojim zajednicama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG